Tirsdag formiddag møttes et mangfold av ivrige ungdommer på Jekta for å representere hver sin bedrift under Fylkesmessa for Ungdomsbedrifter i Troms.

«SkrapernUB» fra Kvaløya videregående skole skal designe søppelkasser som er fine og som passer bedre inn der de står.

– Vår visjon er å gjøre folk oppmerksomme på å kaste søppel ved å designe fine søppelkasser. Vi skal også montere lydbokser i søppelkassene slik at det kommer en lyd når man kaster søppel. Hva lyden skal være kan kjøperen få bestemme selv, forteller Viktor Hokland.

Elevene har tatt kontakt med næringslivet for å få satt opp nye søppelkasser. Jekta har sagt ja til forslaget. De ønsker en prototyp av ungdomsbedriftens produkt.

Mensen-pakke på døra

Ungdomsbedriften «Time of the Month UB» fra Kvaløya videregående skole skal levere poser med hygieneprodukter etter bestilling til kvinner som har mensen.

Balder Barmen, som sto for ideen, la merke til såkalte abonnementspakker man kan få levert hver måned.

– Jeg fikk ideen fordi jeg var oppmerksom på at man kan abonnere på pakker med produkter og utstyr. Så tenkte jeg, hva er det folk trenger hver måned? Jo, det er kvalitetssikre mensen- og hygiene produkter, sier Barmen.

Bedriften skal donere overskuddet av inntekten sin til organisasjonen «Helping Women Period» som tilbyr hygieneprodukter til hjemløse og fattige kvinner i verden.

Oppleve skiglede

NTG-elever fra Tromsø står får sosialt entreprenørskap med bedriften «NTG Skidag». De ønsker å få flere ut på tur – spesielt barn og unge.

– Vi ser et behov for å få flere barn og unge ut i naturen for å oppleve skiglede. Barn og unge er for mye inne, synes vi. Vi vil særlig inkludere barn og unge som kommer fra ressurssvake familier eller som har utenlandsk bakgrunn. Vi vil ha en dag hvor vi samler barn fra ulike sosiale lag til en sosial dag. For de med utenlandsk bakgrunn vil dette bli en sjanse for å bli kjent med vår kultur, forteller Katarina Vatnvåg.

Bruk refleks

Egenproduserte refleksvester var også noe Tromsø-elever fra NTG sto for å promotere under messen. Ungdomsbedriften «NTG Lightwest» vil få flere til å bruke refleks. De synes at det som stopper mange fra å bruke refleksvester er at de ikke er stilige å ha på.

– Vi vil få flere til å bruke refleks, og vi vet det er stor etterspørsel etter klær laget av stoffet som vi bruker på våre produkter. Vi skal modernisere refleksvester slik at flere vil bruke dem, sier Henrik Åsali, elev ved NTG Tromsø.