Knallforholdene uteblir:

Slik blir påskeværet

Uka som kommer vil preges av vind, grå himmel og snøbyger.

SNØBYGER: Værtypen vi har hatt de siste dagene ser ikke ut til å endre seg i påskeuken. Arkivfoto: Rune S. Bertinussen / NTB Scanpix 

nyheter

Vakthavende meteorolog Trond Lien ved Vervarslinga i Nord-Norge har ikke gode nyheter til dem som har håpet på litt klassisk påskevær.

– Det blir mye vind fra nordvest fremover, og snøbyger. Det blir ikke de store endringene, sier han.

– Det kan riktignok komme noen glimt av sol innimellom bygene, legger han til.

Det er ventet litt mildere temperaturer på onsdag og torsdag, og mest sjanser for solglimt midt i uken. Kulden vil imidlertid komme tilbake til helgen. Statsmeteorolog Elbjørg Moxnes forklarer at kulden skyldes et lag kaldluft som ligger over hele landet.

– Været vil holde seg veldig vinterlig, men det er jo også veldig tidlig påske i år, sier hun.

Minusgrader

Føret på veiene vil bli varierende de kommende dagene, med vekselvis bar vei og snø- og is. Skiføret vil derimot holde seg stabilt, ifølge meteorolog Trond Lien.

– Skiføret vil være bra, da temperaturene stort sett holder seg under null denne uken. Det blir spesielt fint i høyden, sier Lien.

Han anbefaler derimot å ferdes i skredterreng og utløpsområder, da skredfaren de kommende dagene er vurdert til grad 3 – betydelig skredfare.

– Dette skredvarselet gjelder til og med mandag. Utover det kan vi ikke si noe, forteller Lien.

Vær ekstra forsiktig

Skredfaren vurderes fortløpende av Norges vassdrags- og energidirektorat, og legger informasjonen ut på nettsiden Varsom.no, i samarbeid med Meteorologisk institutt og Statens vegvesen.

På nettstedet opplyses det observasjon av et vedvarende svakt lag av kantkorn flere steder i regionen, både over og under et skarelag høyt i det gamle snødekket. Dette skal gjelde spesielt mellom 200–600 moh., men det utelukkes ikke at det også finnes høyere i fjellet.

– Det er tidligere observert nedføyket overflaterim i flere himmelretninger på Ringvassøya. Skred og drønn den siste tiden viser at det er aktivitet i de vedvarende svake lagene, skriver Varsom.no om snødekket.

Nettstedet påpeker at det kreves mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket:

– Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.