Sjømatnæringen får sitt eget nasjonale arkiv

Oppdrettsindustrien har vært i rivende utvikling siden oppstarten på 1970-tallet. Nå vil staten ta vare på den videre historien.

ARKIVERES: Dokumenter fra privat aktivitet i sjømatnæringen skal arkiveres.  Foto: Vidar Bjørkli

nyheter

– Det er viktig at sjømatnæringen som næring får et arkiv for ettertiden. Jeg er veldig opptatt på at alt som finnes i Nord-Norge og i Tromsø-regionen må bli tatt vare på, sier Solbjørg Fossheim, statsarkivar ved Arkivverket, Statsarkivet Tromsø.

Fossheim viser til at utviklingen i sjømatnæringen går raskt, samt at sjømat kan bli enda viktigere for landet når oljealderen avtar.

– Vi er opptatte av å dokumentere utviklingen som skjer innen teknologien. Nå skal man for eksempel ha brønnbåter med levende fisk til Danmark. Dokumenter på papir og digitale dokumenter ønsker vi å arkivere og gjøre tilgjengelig for blant annet forskning, sier Fossheim.

Norge har allerede et Norsk olje- og gassarvkiv. Sjømatnæringens arkiv skal bygges på samme lest. Arkiv- og museumsmiljøet i Trondheim, Bergen og Tromsø vil være sentrale i satsingen på Norsk sjømatarkiv.