Bakgrunnen er at rektorene ved de tre universitetene i Norge som tilbyr jussutdanning, er bekymret og ønsker tiltak for å få ned antallet på jusstudenter som tar eksamen flere ganger (gjentak) for å forbedre karaktere sine, skriver Khrono.

— Bekymringen er begrunnet i ressursbruken ved de involverte fakultetene, men også i et større samfunnsøkonomisk bilde. Vi ønsker derfor at de tre fakultetene i fellesskap vurderer hva fakultetene kan gjøre med eksamensordningene, i første rekke for å adresse gjentaksproblematikken, heter de i brevet Khrono har fått tilgang til fra rektorene ved UiB, UiO og UiT.

Samarbeider om løsning

Jussfakultetene ved de tre universitetene jobbe nå sammen på eksamensordningen for å finne andre måter å gjennomføre eksamen på. I svarbrevet til rektorene sine skriver de at dette kan dreie seg om alt fra:

  • Kombinasjoner av semesteroppgave/mappeevaluering og skoleeksamen

  • Innføring av emnesperrer der dette ikke allerede finnes

  • Endring fra karakterer til bestått/ikke bestått i sammenhenger der dette er faglig forsvarlig og

  • Ytterligere begrensninger på antallet gjentak for den enkelte student.

I tillegg må også samarbeidet mellom fakultetene og studentorganisasjonene om å få ned karakterpresset videreføres og videreutvikles, mener de skriver Khrono. For alle parter er enige om at karakterpresset er for høyt.

Allerede begrensninger

Nettstedet skriver videre at det i dag ved UiO og UiB er det regler for hvor mange ganger man kan gjenta en bestått eksamen i løpet av studiet, mens det ved UiB og UiT har de også en begrensning som heter «emnesperre», som vil si at når du har gått videre på ett nytt studieår kan du ikke lenger gjenta en eksamen som ligger lenger tilbake enn ett studieår.

En slik «emnesperre» har UiO hatt tildigere, og skal nå behandlet et forslag om å gjeninnføre en slik sperre igjen før sommeren.

Studentene reagerer

Forslagene faller i dårlig jord spesielt blant jusstudentene i Oslo, som blir hardest rammet om de nye tiltakene gjennomføres slik de er foreslått.

— Forslagene som nå kommer er svært urettferdige. Mange har ventet med å bruke gjentaksretten sin til man nærmer seg at man er ferdig som student. Slik vi har oppfattet det vil ledelsen nå hamre gjennom forslagene, og noen av dem skal bli gjeldende allerede fra sommeren. Dette betyr at studenter som er inne i studieløpet får radikalt endrede rammebetingelser for sin studiehverdag. Dette skaper stor harme, sier Maria Conradi, som er leder for studentutvalget på Det juridiske fakultet ved UiO til Khrono.

— Bør heller fokusere på karakterpresset

I 2017 sto Det juridiske fakultet ved UiO for 43 prosent av alle gjentakene (inkluderer også gjentak av ikke bestått eksamener) mens dette tallet er 36 prosent ved UiB og 46 prosent (tall hentet fra DBH) ved UiT er tallet 46 prosent.

Patrick Oware, leder Det juridiske studentvalg ved UiT, uttaler til Khrono at organisasjonen ikke tror det å redusere adgangen til å ta opp eksamen er den mest hensiktsmessige løsningen for å redusere karakterpresset blant jusstudentene.

— Fokuset bør heller rettes mot å få kontroll over karakterpresset før man eventuelt ser på gjentaksproblematikken. Da fakultetene bidrar til det negative karakterpresset, noe alle er enige om er én av de bakenforliggende årsaken til at studentene tar opp eksamen, bør de ha et ansvar for å ta tak i dette før de eventuelt innskrenker adgangen til å ta opp eksamen - noe som potensielt vil medføre et enda større karakterpress, uttaler Oware.