Dramatisk økning av syke hunder – mistenker asiatisk kyllingsnacks

Drikker hunden din plutselig store mengder vann og tisser inne? Det er noen av symptomene på en sjelden nyresykdom som rammer stadig flere hunder.

Illustrasjonsbilde  Foto: Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

nyheter

– Det siste halvåret har det blitt meldt om økt antall tilfeller av den sjeldne nyresykdommen Fanconi syndrom hos hunder, melder Mattilsynet i et presseskriv. De mistenker at kyllingprodukter (godbiter/treats) fra Asia kan være årsaken til sykdomstilfellene skriver Harstad Tidende.

Tisser inne

Symptomer på Fanconi syndrom er ifølge NMBU Veterinærhøgskolen først og fremst at hunden begynner å drikke store mengder vann. Hyppig vannlating, for eksempel at en hund som vanligvis ikke tisser inne plutselig begynner med det, kan også være et symptom. Brekninger, mageproblemer, dårlig appetitt og generell slapphet kan også forekomme.

– Vi oppfordrer deg som vanlig til å ta kontakt med veterinær dersom hunden din blir syk, og særlig med disse symptomene, sier Øygunn Østhagen, seniorrådgiver, seksjon planter i Mattilsynet.

Jobber med saken

Mattilsynet har per nå ingen advarsler mot konkrete produkter, men de aller fleste av de syke hundene har spist ulike typer tørkede kyllingprodukter (godbiter/treats) fra Asia.

Ved tilfeller av Fanconi syndrom i andre land har det ikke blitt funnet noen klar årsakssammenheng mellom sykdommen og noen spesiell type fôr, selv etter analyse av et stort antall prøver. Hundesnacks har mange ganger blitt nevnt som et mistenkt produkt, og dette er derfor noe av det Mattilsynet ser nærmere på.