Har vært arrangert siden 1952:

Krisetall kan føre til avlysning: – Det hadde vært forferdelig synd

Tromsø Roforening fortviler elleve dager før den tradisjonsrike roregatta.

Krysser fingrene: Hilde Grønbech-Hope i Tromsø Roforening håper at flere lag melder seg på nå i siste liten til årets Roregatta slik at den kan gjennomføres. Foto: Privat 

nyheter

Tirsdag kveld hadde den lille foreningen krisemøte etter at det kun er påmeldt 15 lag i år. På samme tid i fjor var det nesten dobbelt så mange påmeldte.

– I fjor hadde vi 27 påmeldte lag på samme tid, og 15 er akkurat for få. Om vi får 18 skal vi nok klare å gjennomføre, men helst skulle vi vært godt over 20, forklarer Hilde Grønbech-Hope i Tromsø Roforening.

– Vi har spekulert mye i hvorfor vi sliter med å få nok lag påmeldt i år, og jeg tror både været og andre årsaker spiller inn. Nå håper vi kanskje at noen som aldri har vært med før vil prøve seg.


Dette er Tromsø Roregatta:
  • Arrangeres av Tromsø Roforening, og ble arrangert for første gang i 1952.
  • Datoen for årets roregatta er lørdag 15. juni.
  • Selve roingen foregår i indre havn. Årets fest og premieutdeling skal være på Prelaten.
  • Det konkurreres i tre kategorier: kvinner, herrer og mix. Det skal være syv stykker på hvert lag (seks som ror og en styrmann), og på mix-laget må minst tre av roerne være kvinner.
  • Det deles ut premier i alle tre kategorier for beste ro-tid og beste kostymer.
  • Alle ror i gamle livbåter av tre som lånes ut av Roforeningen.
 

Tilbyr privat ro-opplæring

Roregattaen er en lavterskel-konkurranse som handler liker mye om moro, kostymer og fest som selve roingen. Grønbech-Hope tilbyr seg å være med på treningen til lag som sitter på gjerdet.

– Man trenger ikke å kunne ro for å være med, men det er en fordel om i hvert fall noen på laget har tatt i en åre før, forklarer hun, før hun legger til:

– Alt man trenger for å melde seg på et syv stykker på laget. Man får låne båt hos oss og jeg kan stille opp på trening hvis folk ønsker det.

Lagene deles inn i tre kategorier; kvinner, herrer og miks. Mikslagene må ha minst tre kvinner som ror. Det er ingen krav om at lagene må stille i kostymer, men det er en viktig del av tradisjonen.

Trang økonomi

Foreningen bak Tromsø Roregatta, som ble arrangert for første gang i 1952, har ikke veldig mye å gå på økonomisk. De er helt avhengig av å ha nok lag påmeldt til årets regatta, som går lørdag 9. juni i indre havn, for ikke å tømme klubbkassa.

– Vi har kostnader knyttet til arrangementet, og om vi har for få lag, skraper vi kassa helt. Om noe uforutsett da skulle skje, får vi problemer så det er ikke ønskelig, sier Grønbech-Hope.

Avgjørelse i løpet av uka

Tromsø roforening vil ta en endelig avgjørelse innen utgangen av uka på om årets konkurranse gjennomføres.

– Jo flere lag, desto bedre blir festen, men akkurat nå håper vi bare å få nok lag til å gjennomføre regattaen. Det hadde vært forferdelig synd å måtte avlyse. Vi ønsker ikke å la en lang tradisjon dø ut, påpeker hun.

For mer informasjon om arrangementet, klikk her!