– Vi har en rekke digitale tjenester og selvbetjeningsløsninger som er tilgjengelige for publikum, døgnet rundt. Det har ført til at besøket på våre stasjoner har blitt betydelig redusert, og derfor reduserer vi nå på åpningstidene, sier avdelingsdirektør Jørn Simonsen på trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, region nord.

Satser digitalt

I både Tromsø og på Finnsnes vil det bli kortere åpningstider, og stengt én dag i uken. I Tromsø vil det være stengt hver onsdag, og åpent til klokken 14.00 de øvrige ukedagene.

– Vi har brukt store summer på denne utviklingen, og befolkningen forventer at alt skal være tilgjengelig på nett.

AVDELINGSDIREKTØR: Jørn Simonsen på trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, Region nord. Foto: Statens vegvesen

Trafikkstasjonene vil for øvrig ikke holde stengt samme dag, så ved akutt behov til fysisk oppmøte vil det alltid være en åpen stasjon relativt nært.

– Vi har hele tiden tilpassa etterspørselen av tjenester, og ser at det ikke er nødvendig å ha åpent fem dager i uken. Trafikkstasjonen på Storslett har for eksempel holdt stengt to dager i uken i flere år, forteller Simonsen.

Omgjør ressurser

– Det er nå 30 fulldigitaliserte tjenester, hvor etterspørselen har gått radikalt ned. Dette skaper frigjorte ressurser, sier avdelingsdirektøren.

I Tromsø vil dette utgjøre syv dagsverk i uken. Han påpeker at ingen ansatte vil miste jobben eller få redusert stilling.

– Tilgjengeligheten er høyere enn før, så vi vil omgjøre de frigjorte ressursene til blant annet veikontroller, økt tilsynsaktivitet og trafikksikkerhet, sier han.

En del av skrankepersonalet vil fortsatt jobbe med kundeservice nasjonalt via chattjenesten, mens andre vil få nye arbeidsoppgaver innen tilsyn og kontroll. Statens vegvesen vil også øke beredskapen av sensorer til oppkjøring.

– Det er fra tid til annen en ventetid på praktisk oppkjøring som er uakseptabel, og dette er en tjeneste vi er alene om å tilby. På sikt ønsker vi å gi flere ansatte god, faglig påfyll slik at de på sikt kan bli sensorer.