Etter en orientering fra klinikkoverlege Mads Gilbert, hvor han slo fast at situasjonen ennå er usikker, men bedret på kort sikt, ga statsministeren uttrykk for at hun hadde forståelse for bekymringene i Nord-Norge.

Les alt om luftambulansesaken her

– Det er bra at alle flyene er operative og har vært det de siste to ukene. Det gjør at vi har nå ekstraordinært bedre kapasitet siden vi også har innleid fly og to forsvarshelikopter. Men jeg har stor forståelse for at det er mye usikkerhet og en krevende situasjon, når man ikke har en langtidssikkerhet rundt dette, sier Solberg.

Overlege Mads Gilbert orienterte statsminister Erna Solberg om dagens situasjon. Foto: Ronald Johansen

– Politisk askesky

Et av Gilberts hovedbudskap til statsministeren var at regjeringas krisetiltak var dyre og til dels lite effektfulle.

– Krisetiltakene har variabel treffsikkerhet. De koster 1–2 millioner per uke, og er vanskelig å inkludere i den daglige driften. Situasjonen er ikke like ille som da vi hadde en askesky for noen år tilbake, for da sto alle flyene. Men dette er en politisk askesky. Heldigvis er det sommer, sier Gilbert, og viser til at flyforholdene er vanskeligere i nordnorsk vinter.

Skal evaluere

Han mener også at anbudsprosess skaper usikkerhet for tjenesten, og at man kan miste essensielt personell. Solberg forsøkte å berolige med at de nå skal ha en evaluering av prosessen for å se på hvordan den skal løses i fremtiden.

– Vi er enige på Stortinget om at vi skal gjøre en evaluering av denne anbudsprosessen og se på resultatene hva vi må lære. For denne anbudsprosessen har vist at de som har anbudet ikke klarer å levere. Vi skal også gjøre en utredning for å vurdere om tjenesten skal insources. Vi må finne ut hvordan man sikrer seg i overgangsprosessen mellom to leverandører, sier hun.

– Hva har blitt gjort feil siden man har havnet i en slik situasjon?

– Jeg har bedt om en evaluering, så da tenker jeg at det ikke er riktig at statsministeren peker på hva jeg mener er feil nå. Da hadde det ikke vært noe poeng med en evaluering, sier Solberg.

Jobber med løsning

20 av de resterende pilotene i Lufttransport har fått jobbtilbud fra Norwegian. Statsministeren sier at det jobbes med en beredskap for ulike situasjoner om ikke dagens leverandør klarer å levere. Blant annet kan det bli aktuelt å da forlenge dagens kostbare ekstraordinære tiltak.

– Ja, det blir dyrere. Men det viktigste er at pasientene har et godt tilbud. Vi skal sørge for at vi har de tiltakene som er nødvendig for å kompensere for at den regulære tjenesten ikke fungerer godt nok. Da er det ikke pengene jeg teller, men behandlingen til pasientene.

Hva tenker du om tilbakemelingen fra fagmiljøet om at krisetiltakene er dyre og har sviktene treffsikkerhet?

– Et helikopter er ikke det samme som et godt utrustet fly, men vi har nødløsninger som fungerer for å ta de mest akutte og vanskelige situasjonene. Men dette er ikke en permanent situasjon.