Neste uke blir det 20 grader:

Nå kommer knallværet

Neste uke blir det væromslag med temperaturer opp mot 20 grader, men meteorologen kan ikke love at det blir langvarig.

NÅ BLIR DET SOMMER: På søndag snur været, og allerede på tirsdag kan vi se 20-tallet på gradestokken.  

nyheter

– Så vidt jeg kan se, snur været i helga. Vi får et væromslag på søndag, og så en gradvis stigning av temperatur med sol og lite vind deretter, altså selve definisjonen av sommer, sier Rune Skoglund, meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

– Snur det for godt nå?

– Nei, vi bor jo i Tromsø. Det er vanskelig å si hvor lenge det vil vare, men det kan se ut som at hele neste uke blir fin.

Kan sette to kjipe rekorder

Ifølge Skoglund er dagens vær uvanlig for juni.

– Det har vært grått, vått og kaldt, og slik skal det fortsette ut måneden. Vi nærmer oss den tidligere rekorden både for mest nedbør og færrest soltimer.

Vervarslinga begynte å måle soltimer i 1961 og den laveste målingen for juni er fra 2006 hvor det ble målt 95,6 timer.

– I dag er vi på 56,9 timer og mangler da i underkant av 10 soltimer hver dag ut måneden for å komme oss dit, og dét går ikke.

I tillegg nærmer vi oss nedbørsrekorden for juni:

– Den gamle rekorden er på 122,3 mm fra juni 1961. I morges var vi på 100,1 mm, og vi kan godt få drøye 20 mm til så den rekorden er absolutt innenfor rekkevidde.

Høytrykket går nordover

Det uvanlig dårlige været vi har sett i juni skyldes ifølge Skoglund at det har vært en måned med høytrykk over Sør-Norge.

– Dette kraftige høytrykket har blokkert for lavtrykket som er kommet inn fra havet, og pressa alt nordover langs kysten. Dette er ikke uvanlig om høsten og vinteren, men i juni er det unormalt.

– Men nå snur det, altså?

– Ja, nå ser det ut til at høytrykket beveger seg nordover, og da drar det med seg varm luft fra sørlige breddegrader. Hvis prognosene slår til så blir det flotte temperaturer fra midten av neste uke, men folk vil nok merke væromslaget allerede på søndag med rundt 14 grader. På tirsdag kommer vi nok opp i 20 grader.

– Lover du dét?

– Prognosene har vært veldig entydige de siste dagene, og det er ingenting som tilsier at det ikke skal bli vesentlig bedre vær i neste uke. Ingenting varer evig, heller ikke det dårlige været.

– Hvis vi skal følge den logikken så vil heller ikke det gode været vare?

– Nei da. Nå går vi mot mørkere tider, og snart er det jul, sier Skoglund.