Tolletaten advarer: Dette bør du unngå å ta med hjem fra ferien

Stadig flere faller for fristelsen.

Illustrasjonsbilde  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

nyheter

En ny undersøkelse gjennomført av Tolletaten og Patentstyret viser at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 70 prosent av de som har kjøpt piratkopier gjorde det på reise i utlandet.

40 prosent sier de visste at varen de kjøpte var falsk, og samlet sett er det litt flere menn enn kvinner som oppgir å ha kjøpt slike varer. Lav pris er svaret flest forbrukere gir på spørsmålet om hvorfor de har kjøpt piratkopier.

Farlige produkter

Nordmenn på ferie i utlandet kjøper mest «tradisjonelle» piratvarer. Klær, vesker og sko er de vanligste enkeltkategoriene. Piratkopiering har imidlertid spredd seg til alle vareslag, blant annet mat, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Slår man sammen tallene for varer som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko blir dette den største kategorien. Til sammen utgjør dermed potensielt farlige produkter 60 prosent av piratkopiene folk kjøper.

– Utviklingen bekymrer oss. Når vi ser at bremseklosser, motorsager, klatreutstyr, buljongterninger og elektriske produkter piratkopieres uten at sikkerhetsstandarder følges, er det snakk om kyniske produsenter sier Hedvig Bengston i Patentstyret.

Store bøter

Denne sommeren har både Italia, Frankrike og Hellas satt inn støtet mot den voksende illegale omsetningen av kopivarer skriver flysmart24.no.

– Vi har eksempler fra mange land på bøter helt opp i 10.000 euro (ca. 100.000 norske kroner) for å være i besittelse av f.eks en piratkopiert klokke, sier seniorrådgiver Elisabeth Chr. Nettum i Tolletaten til flysmart24.no.

Tolletaten opplyser at de også kontrollerer for alle typer ulovlige varer ved kontroll, også kopivarer, men at det er lov å innføre små mengder til eget bruk.

– Det er ikke ulovlig å innføre små mengder, en til to artikler, piratkopierte varer til eget bruk. Vi vil imidlertid fraråde reisende å ta med piratkopierte varer til Norge, sier seniorrådgiver Elisabeth Chr. Nettum i Tolletaten til flysmart24.no.