Fra 20. juni og fram til 30. juli har barnevernstjenesten i Tromsø mottatt 73 bekymringsmeldinger fra private, UNN, Troms politidistrikt, andre barnevernstjenester, NAV, helsesøstre, skoler og andre offentlige institusjoner.

Det er en økning på 16 prosent, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Dette skriver Tromsø kommune på sine nettsider.

– Vi har hatt en jevn økning de siste par årene i antall bekymringsmeldinger som kommer inn. Innholdet i bekymringsmeldingene er i hovedsak knyttet til vold, rus, psykisk helse og manglende foreldreferdigheter, forteller enhetsleder, Aina Isaksen, ved Barneverntjenesten i Tromsø kommune til nettsiden.

Har økt kraftig på ti år

Ifølge Bufetat gikk barnevernstjenesten i 2008 gjennom i overkant av 37 200 meldinger, mens antallet i 2016 hadde steget til over 58 000 på landsbasis. Det tilsvarer en økning på 56 prosent.

– Om du er bekymret for et barn over tid, bør du kontakte oss. Er du usikker på om dine observasjoner er alvorlig nok, kan du drøfte saken anonymt og få veiledning av oss, forteller enhetsleder Isaksen til nettsiden.

Selv om alle meldinger er anonyme anmoder barnevernstjenesten alle om å tørre å stå i egen vurdering om meldingen berører barneverns lov og plikt om å agere på hendelsen, og være ærlig med alle involverte. I

– Alle har mulighet til å melde fra anonymt, men vi oppfordrer til å stå fram med navn. Ved anonyme henvendelser, vanskeliggjøres ofte prosessen, fordi fokuset blir på hvem som har sendt inn meldingen og ikke hva saken faktisk handler om, nemlig barnet. Det skaper ofte større usikkerhet i eget nettverk, sier Isaken til Tromsø Kommunes nettsider.

Her er eksempler på bekymringer som bør meldes til barnevernstjenesten:

* Når du ser at et barn ikke får dekket grunnleggende behov for omsorg, trygghet, mat og stell.

* Når du ser at et barn er uten tilsyn av voksne og virker skremt og engstelig.

* Når et barn forteller at det ikke har det bra sammen med sine omsorgspersoner.

* Når du har mistanke om at et barn blir utsatt for fysisk/psykisk mishandling eller seksuelle overgrep.

* Når du er bekymret for at barnets omsorgspersoner har rusproblemer.

* Når du er bekymret for at barnets omsorgspersoner har psykiske problemer.

* Når barnets omsorgspersoner har utfordringer knyttet til oppdragelse og grensesetting av barnet sitt.

* Når du som barnets omsorgsperson er sterkt bekymret for barnet.