7. august presenterte studentparlamentet og tre hoteller i Tromsø det årlige samarbeidet med å tilby overkapasitet på hotellene til studenter i bolignød. Samtidig pekte de på Airbnb som årsak til at studentleiemarkedet er blitt strammere.

Tall fra Airbnb viser at utleieenheter som tilbys online via markedsplassen i Tromsø økte fra 580 utleieenheter i 2016, til hele 800 utleieenheter i 2017.

Ifølge studentparlamentsleder Daniel Hansen Masvik (Moderat liste), så er dette en viktig årsaken til at antall studenter som har registrert seg med behov for bolig til nå i år er på 1.400, mens det på samme tidspunkt i fjor var tallet på 1.200 studenter – til tross for at 450 nye studentboliger er ferdigstilt i Tromsø de siste årene.

Ikke samme marked

I en e-post sendt fra Airbnbs kommunikasjonsbyrå i Sverige til iTromsø, svarer selskapet på utspillet fra hotellene i Tromsø og studentparlamentet.

– Overnattingssteder på Airbnb består for det meste av hele boliger og ledige rom i folks hjem – boliger som ikke ville vært tilgjengelige på det langsiktige leiemarkedet. Den typiske verten i Tromsø deler sitt hjem i snitt i bare tre dager i måneden. Det er ikke årsaken til mangel på studentboliger, skriver selskapet via en talsperson til iTromsø.

Ifølge Airbnb så har studentenes egen organisasjon NSO selv pekt på at årsaken til at studenter står i boligkø er at det bygges for lite rimelige nye boliger og studentboliger i studentbyene, noe de kan vise til i flere oppslag den siste tiden i blant annet NRK.

Varsler reguleringer

Regjeringen la i mai i år ut en ny lovregulering der de foreslår at korttidsutleie i eierseksjonssameier begrenses til 90 dager per år og inntil 30 dager sammenhengende. – Med et tak på 90 dager vil det likevel være mulig å drive med normal korttidsutleie. Det vil for eksempel være mulig å leie ut egen bolig i 45 av årets 52 helger, skrev regjeringen i en pressemelding i mai.

Airbnb skriver i e-posten at de ønsker en regulering av markedet velkommen.

– Vi ønsker å være en god samarbeidspartner for alle i Norge og vi ser fram til å jobbe sammen med norske myndigheter for en mer effektive regulering av korttidsutleiemarkedet, for familier som deler sine hjem via Airbnb. Vi samarbeider allerede med myndigheter i over 500 land over hele verden om dette, skriver Airbnb i e-posten.

Airbnb understreker at deres mål er å hjelpe norske familier til å leie ut sine hjem, og å øke familienes inntekter.

Gjennomsnittsalderen for verter i Tromsø som benytter seg av Airbnb er 40 år, og de aller fleste er kvinner. Den typiske Airbnb-verten i Tromsø tjener ifølge Airbnb rundt 30.000 kroner i året på utleie, og de leier ut hjemmet sitt i snitt i rundt tre dager i måneden.