Litt før klokka 9 tirsdag morgen kommer 25 spente 6-åringer og deres foreldre opp gjennom skolegården på Sandnessund skole. Barneskolen ligger like over Kvaløyasletta ungdomsskole, men det er første gang at de nye elevene møter i hovedbygget og ikke i et eget bygg lenger nede i skolegården.

Rektor Siri Berg-Slettan tar imot de nye elevene innendørs.

– Da vil jeg ønske velkommen til både barn og foreldre. Siden det var litt mye regnvær i dag, tenkte jeg at det var like greit at vi begynte her inne, sier Berg-Slettan.

Nye elever og nyutdanna lærer

KAN LITT ENGELSK: Ida Christine Vedal og Trygve Nilsen Storvig har sin første skoledag, men begge kan litt engelsk allerede. Ida Christine kan si «I love you» og Trygve kan si «Hello».

Kontaktlærer Heidi Dørmænen er nyutdannet lærer, og er dermed også litt spent på første skoledag.

– Dette er helt nytt for meg også, men det går bra så langt, sier hun og smiler, før hun leder elevene i to rekker inn på klasserommet.

Dørmænen samler alle elevene i lyttekroken, helt fremst i klasserommet, hvor de setter seg på noen benker. Foreldre står tettpakka langs veggene i rommet, og tar bilder av barna sine med mobilene.

– Her skal vi samles hver morgen, og da skal vi begynne med å synge en sang. I dag tar vi «God morgen, alle sammen», sier Dørmænen, en sang det viser seg at elevene kan fra før.

Elevene får sin første oppgave

FARGELEGGE NAVNESKILT: Elevenes første skoleoppgave blir å fargelegge navneskiltene sine. Her får de hjelp av mødrene sine. Fra venstre: Sylvia Rasumussen med hennes sønn Henning, og Hanne Enkosen med sin sønn Nikolai.

Etter at barna har presentert seg for hverandre, blir de tildelt en pult hver. Der ligger et navneskilt, og deres første oppgave i en lang rekke av skolearbeid som vil møte dem i årene fremover, er å fargelegge bokstavene.

Eivor Asbøl Heide har allerede gått på SFO noen dager, og mener at det er ganske likt livet i barnehagen.

– Det som er annerledes på skolen, er at her får vi lekser. Jeg liker uansett best å tegne, sier Eivor.

Fartein Asbøl Heide, Eivors far, sier at hun har en storebror på skolen i tredje klasse.

– Når han gjør lekser, pleier Eivor å sette seg ved siden av ham og late som om hun gjør lekser også, forteller han.

«Hello» betyr «heia»

SKOLEKLAR: Julian Reinholdtsen og Ida Christine Vedal presenterer seg i en av klasserommets mange mikrofoner som legger til rette for at én av elevene i klassen er hørselshemmet.

Ved en annen pult sitter Ida Christine Vedal ved siden av Trygve Nilsen Storvig.

– Jeg har en storebror i fjerde klasse, så jeg kan mye allerede. For eksempel litt engelsk, sier Ida Christine, og Trygve nikker.

– Det kan jeg også. Jeg kan si «hello», som betyr «heia», sier han og ser ut til å føle seg ganske trygg på at han dermed er godt forberedt på sin nye hverdag som skoleelev.