Som iTromsø skrev i forrige uke endte Tromsø kommunes krav om 13 millioner i erstatning fra fire bedrifter, med rettsforlik i tingretten. Kravet var rettet mot Skanska Norge, Sweco Norge, Skattøra 66 og Tromsø Bilopphuggeri, etter at deler av den kommunale Ringveien på Skattøra raste ut i 2014.

Ble enige

RETTSFORLIK: Faksimile av iTromsø 15. august 2018.

Kommunen har siden forsøkt å få den utraste skråningen sikret slik at Ringveien kunne åpnes for normal ferdsel igjen. Stengningen har påført næringsdrivende i området ekstrautgifter som følge av omkjøring.

Til tross for pålegg om sikring, skjedde ingen ting. Da ville kommunen selv utføre sikringsarbeidet.

– For at kommunen ikke skulle sitte igjen med regningen, gikk kommunen til søksmål mot de fire aktørene med påstand om at disse måtte dekke kostnadene. Under hovedforhandlingene ble partene enige om at de fire saksøkte skal sikre skråningen. Når de saksøkte sa seg villige til å påta seg sikringsarbeidet for egen regning, slik kommunen hele tiden har ønsket, endte saken med forlik, skriver kommunens advokat, Ane Karine Lillevoll i en e-post.

Slipper ankerunde

Hun mener forliket både innebærer fordeler for kommunen og de saksøkte. Kommunen slipper kostnadsrisikoen for sikring av skråningen og administrering av arbeidene. De fire saksøkte kan ifølge Lillevoll begrense kostnadene for sikringstiltakene ved å utføre hele eller deler av arbeidet selv.

– Felles for alle parter er at man slipper å risikere en ankerunde og usikkerheten om hvilket resultat ankeinstansen kommer til. Dersom partene ikke hadde inngått forlik, måtte samtlige ha brukt ytterligere ressurser på saken, noe som også ville påført partene en kostnad av ukjent størrelse, skriver Lillevoll.

«Noen hundre tusen»

Mens de fire saksøkte står ansvarlig for å sikre skråningen, innebærer forliket at kommunen dekker kostnadene for å utbedre 45 meter av Ringveien.

– Det vil si selve veien og ikke skråningen, der det har rast ut. Denne kostnaden ble av fagkyndig estimert til å være på noen hundre tusen kroner. Det endelige beløpet vet vi først når arbeidet er utført, skriver advokat Ane Karine Lillevoll.

Rettsforliket ble enstemmig vedtatt av formannskapet for lukkede dører 12. juni 2018.