Stor elgfare på veiene

Viltnemndas leder Arnold Hauan advarer bilistene om å være ekstra på vakt i høstmørket.

ELGFARE: Viltnemnda i Tromsø ber bilførere være ekstra forsiktige på høstmørke veier. Illustrasjonsfoto  Foto: Elisabeth Krey Jenssen

nyheter

Lørdag kveld kjørte en personbil på en elgkalv på E8 i Lavangsdalen. Ifølge politiet var det snakk om mindre skader hos føreren, som skal ha fått glass inn på øyet. Elgkalven døde, og ble senere hentet av Viltnemnda.

Arnold Hauan, leder i Viltnemnda i Tromsø, forteller at han har fått inn flere meldinger om nestenpåkjørsler i løpet av høsten.

– Det er fare for elgpåkjørsler i hele kommunen, men noen områder er ekstra utsatt. Breivikeidet, Lavangsdalen, Kvaløya og søndre del av Ringvassøya er områder hvor folk bør være på vakt, sier Hauan.

Han sier høstmørket, i kombinasjon med helt svart asfalt, reduserer sikten og gjør det ekstra vanskelig å se dyrene når de plutselig står på veien.

I fjor gikk forsikringsselskapet If ut med meldingen om at flertallet av sammensatt mellom elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene.

– I områder der det skiltes om elgfare, er det ekstra lurt å saktne farten. Jeg har selv kjørt på elg i 60-sonen, og det var veldig vanskelig å få tid til å bremse bilen.

Økt felling

Elgbestanden har økt kraftig de senere åren, med nærmest en dobling sammenlignet med for ti-femten år siden.

Derfor er nå jakten i Tromsø kommune opptrappet for å felle flere av dyrene. For tre år siden var det 8000 dekar per dyr. Men nå er dette redusert til 6000 dekar per dyr i Tromsø kommune.

– I Ramfjord og Breivikeidet har vi redusert til 4000 hektar per dyr, noe som betyr at vi i fjor og i år har felling på dobbelt så mange dyr som før, sier Hauan.

– Vi har dessverre oversett økningen i bestanden litt for lenge, og har kommet i gang med å ta flere dyr enn hva som har vært tatt ut tidligere.

Hauan håper økt felling vil bidra til en reduksjon i elgbestanden. Men likevel vil er det noen risikofaktorer som forblir som før.

– Som nevnt er svarte veier i høstmørket et problem. Men også på vinteren når store snømengder gjør at dyrene trekker ned til veiene.

Bedre sikt

I tillegg til den økte fellingen, er også andre tiltak gjort for å redusere faren for elgpåkjørsel.

– Statens vegvesen har gjort en kjempejobb med å fjerne skogen opp mot seks meter fra veiskuldra i de mest utsatte områdene. Det hjelper veldig for sikten, så lenge det blir vedlikeholdt. Dette er første året vi får sett hvilken effekt dette kan ha, sier Hauan.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter