Veiutbygging førte til unikt arkeologifunn

På grunn av en veiutbygging, ble det som i dag regnes som verdens nordligste utpost av bronsealderen oppdaget.

FANT DYREBEIN: Her ble det gjort funn av brente dyrebein som etter analyse vil kunne fortelle noe om hva folk har spist, og hvordan de har tilberedt maten. Fra venstre: Studentene Anna Borg, Frøya Hodges og Håkon Rossvoll. Begge foto: Johan Arntzen  Foto: Johan Eilertsen Arntzen

GAMMEL SKIFERKNIV. I et stolpehus inne huset, fant arkeologene en støvelformet, rød skiferkniv.  Foto: Johan Eilertsen Arntzen

nyheter

Funnet er gjort i Sandvika ved Brensholmen.

– Det begynte med noen tester i forbindelse med veiutbygging i 1994. Den gang fant arkeologene spor av keramikk og kleber, men ingen undersøkte det noe nærmere, forteller doktorgradsstipendiat i arkeologi ved Universitetet i Tromsø, Johan Eilertsen Arntzen.

Han fattet interesse for funnet, og da han begynte på doktorgraden sin i år, valgte han å begynne med utgravninger her. Det viste seg å være et godt valg.

LES OGSÅ: Graver ut 10.000 år gammel boplass!

Jordbrukssamfunn

Det er tidligere funnet mange rester etter bronsealderen i Sør-Norge, og særlig Trøndelag.

– Det nordligste funnet som tidligere er blitt gjort, var på Kveøya i Sør-Troms. Med denne utgravningen vet vi at jordbrukssamfunn i bronsealderen fantes lenger nordover, sier Arntzen.

I Sandvika ved Brensholmen har nemlig Arntzen funnet tydelige spor av et jordbrukssamfunn. Utgravningene har også avdekket rester av et langhus som Arntzen anslår ble bygget mellom 500 og 800 år f. Kr.

– Samtidig har vi funnet spor av keramikk, kokekar, kokegroper, samt redskaper laget av stein og bronse, sier Arntzen.

LES OGSÅ: Unikt i norsk sammenheng!

Lange forbindelser

Siden kobber og tinn ikke ble utvunnet i Norge på denne tiden, viser funnet at bosetningen må ha hatt handelsforbindelser med folk på kontinentet.

– Bronsen må ha blitt importert fra Sentral-Europa, fra land som Tyskland og Spania, forteller Arntzen.

Ifølge den unge, lovende forskeren kan det ha vært flere langhus i Sandvika. Hittil har han imidlertid bare funnet ett.

– Inntil videre ser det ut som om det har bodd en familie på mellom fem og tolv personer her. I langhuset bodde de sammen med dyrene sine, sier Arntzen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter