Det forteller DNB i ei pressemelding søndag.

Tallene stammer fra en undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB.

Undersøkelsen viser også at det blant de få som pruter faktisk er flere med høy inntekt enn med lav inntekt.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB oppfordrer nordmenn til å prute mer:

- I et land med prutekultur kaster du penger ut av vinduet hvis du godtar den første prisen selgeren kommer med. Det samme gjelder faktisk i Norge i mange situasjoner. Kjøper du flere store ting i samme butikk, prut! Du har ingenting å tape, men alt å vinne, sier hun.

Sandmæl anbefaler nordmenn å øve seg på å prute i land det er det er vanlig med pruting:

- Mange synes kanskje det er frekt å prute, men det er det ikke. Særlig ikke i utlandet. Der starter de gjerne med en høyere pris fordi de forventer at du vil prute. Selv om du ikke pruter på samme måte i Norge, finnes det også her en prutekultur. Det er bare altfor få som benytter seg av den. Flere aktører oppfordrer jo til pruting med prisgaranti og lavprisløfter, minner hun om.

I Norge tror hun det kan være enklest å prute i stort kvantum, og råder til å slå sammen kjøp - være det seg med å vente med å bytte ut madrassen til du skal kjøpe ny sofa eller å gå sammen med noen venner som også skal kjøpe sofa.

Hun har følgende råd å komme med til nordmenn som ønsker å lære prutingens kunst:

- Vær alltid hyggelig når du pruter, gjør det med et smil om munnen. Be selgeren komme med et tilbud på det du skal kjøpe. Spør så om det er det beste de kan gi. Be om et skriftlig tilbud og start budrunden. Vær tålmodig. Jo flere aktører du kontakter, jo mer kan du spare. Bedre argument enn at konkurrenten tilbyr samme vare til en lavere pris finnes ikke, konstaterer hun.