Storgata: – I Tromsø har vi nå en underbemanning på opp mot 50 stykker. Det er særlig innenfor byggebransjen at vi sliter med å rekruttere nok folk, men det er mangel på fagarbeidere generelt, forklarer Lisbeth Kåberg, distriktssjef i Adecco for Troms og Finnmark.

Les også: Tobias (24) var hekta på TV-spill i ett år - slik kom han seg i jobb

Spesiell situasjon

Som VG skrev mandag mangler reiselivsbransjen og bygg- og anleggsbransjen i Troms og Nordland kvalifisert arbeidskraft, ifølge Navs bedriftsundersøkelse fra mai. Der kunne så mye som 14 prosent av bedriftene i Troms melde om alvorlige rekrutteringsproblemer.

Det er en situasjon Adecco kjenner seg igjen i.

– Jeg har jobbet i Adecco siden 1988 og kan ikke huske at det har vært slik som nå tidligere. Selv om vi hadde en lignende periode for åtte-ti år siden, var ikke situasjonen like prekær, for da var vi veldig få bemanningsbyråer, forklarer Kåberg.

Les også: Ministeren snur: – Tromsø er absolutt en by å bo i hele livet

foto
TRENGER FLERE FOLK: Lisbeth Kåberg, distriktssjef i Adecco for Troms og Finnmark, kan fortelle at bemanningsbyrået sliter med å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft.

– Vi har jobb

Hun kan ikke se at situasjonen vil snu med det første.

– Tromsø er en by der det skjer mye om dagen. Det bygges overalt, både prosjekter innen offentlig og privat sektor, så da trenger vi flere fagarbeidere i bransjen, påpeker distriktssjefen, før hun legger til:

– Dette gjelder ikke bare byggebransjen. Det er også mangel på fagarbeidere generelt, blant annet innen kokkefaget, bakere, konditorer og kjøttskjærere, i tillegg til sjåfører av tungtransport.

Les også: Så mange er arbeidsledige i Troms

Kåberg har forståelse for at det kan være vanskelig for mange å flytte på seg dersom de står uten jobb der de bor, men er i alle fall klar på at det er mer enn nok jobber å få i Tromsø.

– Det er Nord-Norge det er fart i, så kom til oss, vi har jobb, oppfordrer hun.

For å kunne være tettere på kundene og levere på veksten innen bygg og anlegg som hele Nord-Norge opplever, utvider Adecco i Nord-Norge.

– Vi har akkurat ansatt en ny person i Hammerfest, avslører distriktssjefen.