Restaurantguiden «White Guide» har plukket ut de 300 beste restaurantene i Norge, Finland, Sverige, Danmark og på Island. Blant dem finner man Tromsø-restaurantene Mathallen og De 4 Roser.

– Dette er det vi håpet på når vi startet opp. Vi forventet kanskje ikke at det skulle skje så fort, men det er klart at det er dette vi jobber mot, sier kjøkkensjef hos Mathallen, Gunnar Jensen.

Det er ikke første gang De 4 Roser blir nevnt i White Guide, men for Mathallen, som åpnet 9. januar i år, er det stor stas å komme med i den anerkjente guiden.

Hektiske måneder

Jensen forteller at det har vært et hektisk år så langt.

– Når man starter opp en ny restaurant, er det alltid hektisk. Det har vært en vanvittig år med mye jobb. Men vi føler at det er slik det må gjøres, og det er ikke bare vi som har det hektisk, sier han.

Han er glad for at de blir lagt merke til etter mange måneder med hardt arbeid.

– Vi har prøvd å finne vår greie. Da vi startet hadde vi en idé og en visjon om hvordan Mathallen skulle være. Hvorvidt vi har nådd alle målene og om det har blitt akkurat slik vi ønsker, kan diskuteres. Men vi er veldig fornøyde med måten vi har utviklet oss på. Det handler om å finne markedet sitt og lage et konsept, sier Jensen.

Matbyen Tromsø

Kjøkkensjefen føler at de har blitt tatt godt imot blant Tromsø-markedet, et marked som stadig er i utvikling.

– Restaurantmarkedet i Tromsø består av mange nyetableringer, og de som allerede er etablert utvikler seg. Det er et tøft marked, men det er interessant å se at Tromsø er blitt en så bra matby, sier Jensen.

Grethe Byberg er én av eierne bak De 4 Roser i Tromsø og Harstad. Begge restaurantene kom med i guiden i år for andre gang.

– Det er veldig hyggelig. Jeg håper det skal sette restauranten i Tromsø på kartet, sier Byberg.

Også Byberg mener at Tromsø har mye å by på når det kommer til restauranter.

– Du kan gå til hvert et hjørne og finne et alternativ. Men kvaliteten varierer alltid, og det kommer an på hvilken mat og opplevelse man er ute etter, sier Byberg.

– Trangt marked

Hun er enig i at markedet i byen er trangt, og flere ting er viktige å ha på stell for å kunne overleve.

– Leie- og bokostnadene er ekstreme i forhold til i resten av Norge. Vi prøver å beholde de ansatte vi har så lenge som mulig. Og så er det viktig å ha god kostnadsstyring, flinke folk og et godt arbeidsmiljø, sier Byberg.

Til neste år har Byberg vært med og drevet De 4 Roser i 20 år. I 2009 åpnet de i Tromsø.

– Det er viktig å treffe publikum. Vi har to avdelinger – en kafé, og en restaurant i overetasjen. Dermed kan man velge mellom et kjapt måltid og et gourmetmåltid. Vi har flere bein å stå på, og det er viktig i et trang marked. Det virker som at det har slått an i Tromsø, sier Byberg.

Hun mener det er kokkene som skal ha all æren for at de nok en gang har havnet i «White Guide».

– De gjør en beintøff jobb, og år etter år må de finne opp gullet på nytt. Det er ikke mye tid til å slappe av. All ære til dem, sier hun.

ANDRE GANG: For andre gang havnet De 4 Roser i White Guide. – Hyggelig, mener Grethe Byberg, en av restaurantens eiere. Foto: Lars Marius Matre Foto: LARS MARIUS MATRE