Urmaker Pål Hansen hos Interoptik i Storgata har fått gravearbeidet i sentrum rett utenfor inngangsdøra til butikken. Han mener imidlertid ikke det har hatt veldig mye å si for besøkstallene.

– På optikersiden har vi jo en klar fordel her, siden de aller fleste bestiller time før de kommer. Vi kan se at besøkstallene varierer noe på urmakersiden av bedriften, men det er ikke noe av veldig stor betydning. Fortauene har blitt ivaretatt og inngangen til butikken har i så måte ikke blitt veldig avgrenset, sier Hansen.

Lengre gågate

Han mener samtidig at Storgata burde vært stengt for trafikk helt fram til Eurospar i sentrum sør.

– Man burde brukt dette som en prøveperiode, og gjort gågata lengre med mulighet for kryssende trafikk. Jeg tror det ville vært langt hyggeligere for folk å bruke sentrum dersom gågata var lengre og butikker og kafeer fikk muligheten til å flytte litt mer ut på fortauet, sier Hansen, som helst vil ha ei forlenget gågate på fast basis.

Det Hansen har fått enkelte tilbakemeldinger om er at enkelte kunder synes det er vanskelig å finne fram når man skal kjøre inn i sentrum sørfra, men alt i alt mener han gravearbeidet som har preget byen den siste tiden har gått over all forventning.

– Med tanke på arbeidsmengden og alt de faktisk holder på med, så synes jeg faktisk det går veldig greit, roser Hansen.

– Ingenting å sutre over

foto
– INGENTING Å KLAGE PÅ: Tone Glesnes, daglig leder hos Mestergull, roser kommunen og Tromsø sentrum for god informasjon til butikkeierne som blir påvirket av gravearbeidet.

– Vi har hele veien fått god informasjon om når gravingen starter og når de skal være ferdige. I tillegg har vi fått en kontaktperson i kommunen som vi kan henvende oss til i fall vi har noen spørsmål om gravearbeidet, så jeg synes ikke vi har noe å sutre over, sier hun.

Glesnes tror ikke færre tromsøfolk gjester sentrum, selv om det tidvis har vært utfordrende å komme seg fram med bil.

– Jeg tror de som har lyst å komme til sentrum kommer til sentrum uansett, sier hun.

Forsinket

foto
INGEN NEDGANG: Veronica Evertsen, senterleder på Nerstranda, forteller at senteret ikke ser noen nedgang i antall besøkende som følge av gravearbeidet i sentrum.

– Vi kan ikke se noen negative utslag på besøkstallene etter at gravearbeidet flyttet seg sørover i sentrum. Vi hadde faktisk en økning i besøkstallene under kampanjeuken vi hadde i forrige uke. Informasjonsflyten fra Tromsø sentrum og kommunen har fungert godt, sier senterleder Veronica Evertsen.

Trude Ørpetvedt, daglig leder i Kvitebjørn Varme, som legger ned fjernvarmerørene i sentrum, opplyser til iTromsø at gravearbeidet skal være ferdig i uke 47.

– Vi er faktisk en uke forsinket. Det skyldes at Vann og avløp i kommunen har koblet seg på arbeidet, og skal bytte to kummer mens vi allerede har åpen grøft. Dermed forsinkes arbeidet i noen få dager, men samtidig slipper man at de samme områdene graves opp på nytt, sier Ørpetvedt.