Da festivalarrangør Chris Maile inviterte til byens første whiskyfestival i januar så Ishavshotellet ut som en byggeplass. Nå er oppussingen over og han kan ønske velkommen til ny festival 10. januar 2015, i «nye» og større festivallokaler.

– Jeg satser på flere utstillere og flere besøkende enn sist gang. Nå har jeg har både leid Ishavet, tidligere Rica Hall, og Panorama, sier Maile.

Flere seminarer

Han har ikke bare utvidet kapasiteten, men også for de whiskyinteresserte vil det både bli flere whiskyer og flere seminarer. Sist gang var det ni utstillere som til sammen hadde rundt 200 ulike whiskyer på «menyen».

– Jeg vet ikke nøyaktig antall ennå, men det blir flere utstillere med stands og det blir flere whiskyer. Jeg dobler antall seminarer til fire. Seminarene gikk veldig bra i fjor.

Onsdag var han i Tromsø for å forberede neste års whiskyfestival. Foredragsholderne på to av seminarene er allerede klare. Svenske Mikael Lündens foredrag har tittelen «Oppdag smakene i single maltwhisky», mens skotske Martin Markvardsens foredrag heter «Viking whisky». Markvardsen jobber for destilleriet Highland Park. Begge er i likhet med Chris Maile er «Keeper of the Quaich», den høyeste utmerkelsen fra whiskyindustrien.

«Pit-stop dram»

Maile arrangerer også whiskyfestival i Oslo og Trondheim, med henholdsvis 1.700 og 260 besøkende i år. Skotten håpet på 150–200 besøkende første gang i Tromsø, men måtte innse at interessen langt overgikk forventningene.

– Med mellom 150 og 200 vil festivalen vært liv laga, men så kom det 350! Det er den klart største oppstarten på de tre festivalene. Jeg har en liten følelse av at Tromsø kanskje blir den største whiskyfestivalen om to til tre år. Jeg har for sikkerhetsskyld med meg festivalpakker for 600-700 personer.

For whiskykjennere introduserer Maile et nytt punkt på festivalprogrammet i januar; «Pit-stop dram». Halvveis i festivalen blir det en halv times «pause» hvor hver utstiller enten tilbyr en utgått tapning, en forsmak på en nyhet eller en sjelden whisky som ikke er mulig å oppdrive i noe andre barer.

– Jeg gleder meg, avslutter Chris Maile.