Året etter 1978. Natt til lørdag 2. september. Vel en time etter midnatt brytes stillheten av to skudd. Gjerningsmannen, en såkalt «kjenning» av politiet, har forskanset seg i lokalene til Maritim Center i Strandgata, bevæpnet med flere hagler og rikelig med ammunisjon. Disse sto klare på disken, med skudd i begge kamre.

Les også: Canadas nye statsminister «heklet sild» i Tromsø

Reprise

Dette er i og for seg nok til å stoppe pressa, men det mest oppsiktsvekkende med saken er kanskje at gjerningsmannen, en syttenåring, hadde blitt skutt av politiet etter en lignende hendelse bare et halvt år i forveien. Da hadde han brutt seg inn i Brødr. Sæthers sportsforretning i Storgata og da guttungen løp bevæpnet ut i gata anså politiet situasjonen som så farlig at han ble satt ut av spill med et skudd i låret.

Det var da tre år siden sist politiet i Norge hadde brukt våpen mot mennesker og episoden utløste naturlig nok kraftig kritikk mot politiet.

Det var kanskje derfor de denne septembernatta valgte en annen strategi.

Les også: Handelen som berget landsdelen

Tok tiden til hjelp

– Vi valgte å ta tiden til hjelp, sa politimester Terje Hals til Bladet Tromsøs journalist, Erlend Rian.

Strandgata ble avsperret mellom Richard Withs plass og Strandskillet. Ifølge politimesteren var denne natt til lørdag usedvanlig travel, men likevel hadde politiet kontroll på situasjonen. Forrige gang unggutten var på ferde ble politiet faktisk forhindret av skuelystne som strømte til.

Så ikke denne gang. Politiet tok i bruk en såkalt utmattelsesstrategi. Flere ganger henvendte de seg til den forskansede unggutten, men først etter tre timer overga han seg frivillig til politiet.

Les også: «Problembarna» på 80-tallet

Sonet i fengsel

Guttungen hadde nylig sonet 90 dagers ubetinget fengsel etter forrige skyteepisode, men det virket knapt nok som om han hadde latt seg avskrekke. Ifølge politimesteren skal guttungen ha vært «påvirket av ett eller annet.»

– Om det har vært alkohol eller noe annet, det vet vi ikke i dag. I det hele tatt var han såpass ute av form etter nattens dramatikk, at det ikke ble foretatt noe avhør før han ble fremstilt i forhørsretten lørdag, sier Hals til Bladet Tromsø..

PÅGREPET: Her føres syttenåringen bort av to politimenn kort tid etter at han frivillig overga seg. Foto: Kjell Fjørtoft
FORHANDLING: Politiet henvendte seg til unggutten flere ganger etter at han forskanset seg. Det bar til slutt resultater. Foto: Kjell Fjørtoft