Sandneset: Nytt av året var «champagneklassen», en klasse for voksne mannlige ryttere. For Christopher Norø (30) var det tredje gang han var oppe på en hesterygg. Den første var forrige søndag.

– Jeg har hatt gangsperre helt fram til i dag, det var bare så vidt jeg kunne jobbe denne uka, forteller han.

– Man bruker muskler på plasser man ikke trodde man hadde muskler, skyter Vemund Kjørsvik (51) inn.

Som å sykle

Kjørsvik var aktiv rytter i ett og et halvt år i sin barndom, men det er 40 år siden nå. Han har vært aktiv i klubben i 11 år,

Man skulle kanskje tro at det å ri var som å sykle: har du først lært det, sitter det inne. Kjørsvik er ikke helt sikker.

– Teoretisk sett er jeg flink til å ri. Men det var en smule vanskeligere å ri selv enn å forklare barna hvordan man skal gjøre det, sier han.

Nervøs

For Norø, som har blitt introdusert til ryttersporten via sin samboer, var det å ta steget opp på hesten en nervepirrende opplevelse.

– De første to treningsøktene var jeg mer redd enn, hva skal jeg si? Jeg var veldig redd, slår han fast.

Norø slår imidlertid fast at det gikk fint under selve stevnet, og både han og Kjørsvik bekrefter at de kan anbefale ridning til alle sammen – voksne som barn.

– Ja, det er kjempeartig, kommer det fra de to mennene i kor.

Stevnet fortsetter søndag formiddag.

Tredje generasjon

I oppvarmingshallen treffer vi på Maja Pedersen Ravna (9) og moren Aina Westrheim Ravna. Maja er tredje generasjons rytter.

– Min mor begynte å ri her i 1979, et par år senere kjøpte hun hest, forteller Aina.

Både mor og datter er vokst opp i klubben, og Maja har allerede ridd her i tre år. I dag skal hun ri konkurranse i X-klassen, en klasse med små hinder, på hesten Inka. Siden hun er en erfaren rytter, får hun ri på de vanskeligere hestene. Forrige gang hun red konkurransen ble det dramatisk, men hun lot seg ikke stoppe av det.

– Jeg falt av. Det gjorde vondt, men jeg klatret tilbake på hesten og fortsatte konkurransen, forteller hun og smiler.

Godt formål

Marte Siwsdotter Solem jobber som ridelærer på rideskolen og er ansvarlig for arrangementet. Hun er meget fornøyd med oppmøtet.

– Vi har 125 påmeldte. Forrige gang var det 50-60, så det er imponerende, sier hun.

Solem forteller at de arrangerer stevne hvert år, og gjerne et par ganger i året. Denne gangen går 10 % av inntektene til Kreftforeningen, og det gjør det ekstra hyggelig at så mange har meldt seg på og bruker penger i kafeen.

De påmeldte varierer i alder fra 4–5 til over 50. Solem forteller at hun er imponert over rytterne i herreklassen.

– Det er veldig artig, sier hun og slår fast at ridestevne er noe alle kan være med på.