Det er hovedbudskapet fra regjeringen under en presentasjon av nyheten i St. Olavs barnehage i Sarpsborg tirsdag.

– Vi lanserer i dag et velferdsløft for hele landet, som skal komme barnefamilier til gode fra nord til sør, sier statsministeren.

Månedlig makspris er i dag på 3000 kroner i måneden. Den nye månedsprisen reduseres til 2000 kroner, og gjelde alle barnehagebarn fra høsten av i budsjettåret 2024.

Regnestykket

For en familie med to barn betyr det en reduksjon på 18.700 kroner i barnehageutgifter i året. Prislappen er i overkant av 3 milliarder årlig.

I tillegg til det regjeringen mener er en kraftig prisreduksjon legges det opp til å bruke penger fra inntektene av lakseskatten til enda gunstigere barnehagepriser i deler av distrikts-Norge. Det betyr at det i 189 kommuner vil være en makspris på 1500 kroner fra og med oppstart i august 2024.

– Vi vil bidra til bolyst og blilyst, sier statsministeren.

Under press

Det kommer etter at statsministeren og regjeringen har vært under press fordi prisene stiger og folks økonomi blir trangere. Denne uken gikk Frps Sylvi Listhaug ut i VG for å kalle finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for den største matbaronen i landet.

– Dette kommer til å gå rett inn i hverdagsøkonomien til folk, sier Vedum i kjølvannet av barnehagenyheten.

Søskenmoderasjon

Regjeringspartiene Ap og Sp er opptatt av å vise frem dagens barnehagenyhet som et historisk løft - 20 år etter barnehageforliket på Stortinget. Da gikk partiene fra både høyre- og venstresiden sammen inn for å gå inn for full barnehagedekning og makspris - etter flere år med dårlig dekning og til dels skyhøye barnehagepriser.

– Jeg er veldig stolt over at vi kan prioritere dette i en tid der folk kanskje trenger det litt ekstra, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

Den styrte budsjettlekkasjen kommer seks dager før valget og fra en regjering hvor begge partiene sliter på meningsmålingene.

Regjeringen har allerede gjort barnehage gratis for barn nummer tre. Siden det i tillegg er søskenmoderasjon på 30 prosent for barn nummer to, blir den maksimale prisen en familie må ut med for barnehage – uansett hvor mange barn de har i barnehage samtidig – på 3400 kroner i måneden med de nye prisene.

Fra før er barnehage allerede gratis for familier i tiltakssonen i Troms og Finnmark.

«JONAS»: Jonas Gahr Støre holder en tegning i Fjeldlund barnehage i vinter. Foto: Hallgeir Vågenes / VG