Etter fire ukers ferie landet vi i Tromsø – skikkelig mat- og drikkeleie. En måned i utlandet med fri flyt av både vått og tørt gjør sitt med appetitt, inspirasjon og oppfinnsomhet på kjøkkenet.

Erfaringsmessig vet jeg da at det å gå «back to basics» er en fin måte å hente seg inn på matfronten – og ukas rett er en sikker vinner på det området.

Lett å lage er den også, du bruker litt mer enn en halvtime på å lage en rett som både gamle og unge liker. Og som dessuten er nyttig!

Her er oppskriften:

Saltbakt laksefilet

150–200 g laksefilet per pers

Rikelig med grovsalt

Dekk bunnen på en langpanne med et lag på en-to cm grovsalt.

Legg laksefileten på en skjærefjøl med skinnsiden ned. Skjær kjøttsiden av fileten i serveringsstykker UTEN å skjære gjennom skinnet (fileten skal henge sammen i skinnet).

MER LAKS? Fargerike burgere

Legg fileten med kjøttsiden ned på saltsengen og stek i ovn på 200 grader i 20–25 minutter. Dra av skinnet.

Dillstekte nypoteter

3–4 små nypoteter per pers

Rikelig med dill

Smør

Salt, pepper

Skrubb nypotetene, og kok dem til de er myke. Slå av vannet og legg på lokket igjen. Legg litt kjøkkenpapir i kasserollen for å trekke ut dampen fra potetene.

MER SOMMERMAT? Gresk sommermeny

Del potetene i halvdeler og fres dem lett i rikelig med smør til de får en fin farge.

Salt og pepre – og finhakk dillen og strø den over potetene like før servering og rør rundt.

Fløtestuet spinat

100 g spinat per pers

1–2 dl fløte (eller melk)

(1 fedd hvitløk)

1 ss jevning

Muskat, cayennepepper, salt

Fres fersk (eller frossen, det fungerer også godt) finhakket spinat, samt eventuelt hvitløk i litt smør. Når spinaten er «tørr» strør du over en spiseskje maisenna eller hvetemel og rører rundt.

Hell på fløten/melken, krydre med revet muskatnøtt, cayennepepper og salt. La småkoke i et par minutter til melsmaken er borte.

Server gjerne sammen med en enkel tomat/agurksalat med litt balsamico.

MER GRØNT? Rød-grønne delikatesser

I glassene passer det utmerket med en litt kraftig hvitvin – eksempelvis en halvtørr Riesling. Det passer også godt med en hveteøl.

Vel bekomme!