Siden 2005 har det gått ni liv i skred utløst i Tromsø kommune hvorav flere av disse har gått på Kvaløya.

Da to personer mistet livet i et skred ved Middagstinden i fjor, tok det over en time før de overlevende fikk varslet om skredet på grunn av den manglende mobildekningen i området.

Tiden essensiell

Samme problem oppsto søndag under dødsskredet ved Kattfjordeidet, der tromsømannen Jan Tore Skjærvik omkom. Tidligere i dag gikk Troms Røde Kors Hjelpekorps ut og etterlyste bedre dekning fra Telenor, og de får støtte fra Frps stortingsrepresentant Øyvind Korsberg.

– Området hvor dødsskredet gikk på søndag er et av de mest populære utfartsområdene vi har i Tromsø, og det er svært dårlig dekning både i dalen og nede langs veien. Vi vet hvor essensielt tidsbruken er når ulykken først er ute for å redde liv, og det å ha mobildekning slik at man får varslet nødetatene så fort som mulig er utrolig viktig, sier Korsberg.

Utfordrer Telenor

Korsberg ønsker å utfordre Telenor til å bruke de fem millionene som kreves for å sørge for bedre telefondekning på Kvaløya.

– Fem millioner er i realiteten en billig forsikring for alle som ferdes i naturen og langs veien. Man bør slippe å gå i gang med førstehjelp uten mulighet til å ringe og varsle om ulykken. Min utfordring til Telenor er at de nå kommer på banen og forteller at dette er noe de skal gjøre noe med, avslutter Korsberg.

Umulig å dekke alt

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er klar over at det er dårlig mobildekning på Kattfjordeidet. Han har selv kjørt strekningen mange ganger.

- Deler av veien har dekning. Men det er partier av veien der det ikke er dekning også. Slike områder finnes det mange av i Nord-Norge. 13 prosent av landområdene i Norge har ikke mobildekning i dag, sier Amundsen.

I dag har Telenor en GSM-sender i Kattfjord, en sender i Ersfjord og en sender på Tussøya. Noe mer enn det kan han ikke love.

– Først og fremst er det forferdelig tragisk med en sånn ulykke. Det må jeg få si. Men det er dessverre helt umulig for Telenor å bygge mobildekning alle steder folk befinner seg til enhver tid, sier Amundsen.

Se web-tv: Tilbake i dødsskredet

Skal vurdere saken, hvis...

Han understreker at skulle det komme et politisk initiativ fra Tromsø kommune eller fylkeskommunen, så skal han likevel se på saken.

– Ja, da skal jeg vurdere saken. Men det bor ingen i området og det finnes ikke infrastruktur som strøm og samband der. Da blir det fryktelig dyrt. Og jeg er ikke sikker på at det er veien å gå heller. Vi kan ikke bygge ut ethvert fjellområde i Norge, sier Amundsen.

Bjørn Amundsen i Telenor Foto: Jon Terje Eiterå