Barnets beste var det bærende elementet i prosedyren til advokat Arild Humlen som ble lagt frem etter lunsj i dag.

I sin prosedyre pekte han på at det etter hans skjønn ikke var lagt nok vekt på barnets beste da Utlendingsnemnda (UNE) fattet vedtak om å ikke gi oppholdstillatelse til Yalda, hennes mor Maria og hennes far Djabar.

Feil lovanvendelse

– Jeg mener at det er feil lovanvendelse når UNE legger stor vekt på såkalte innvandringsregulerende hensyn i sitt avslag. Det har de ikke anledning til å gjøre, sier Humlen.

Han peker på at det i både norsk lov og internasjonale konvensjoner står at det først og fremst skal tas hensyn til barnets beste.

– Det SKAL tas grunnleggende hensyn til barnets beste. Deretter KAN man ta andre hensyn, men de skal være underordnet barnets beste, sier Humlen.

Når det gjelder å definere barnets beste er det flere hensyn som må tas.

Brede kriterier

* Barnets helsesituasjon

* Effektene av å bli sendt ut av landet — sosiale, økonomiske og medisinske

* Oppholdstid

* Tilknyting til Norge

– Tilknytning til Norge skal defineres ut fra hvor lenge barnet har bodd i Norge og hvor godt integrert det er. Eksempelvis skal man se på om barnet har gått i skole, om det deltar i fritidsaktiviteter, hvor godt det snakker norsk osv, sier Humlen.

Oppfyller alle krav

Ifølge Humlen er alle disse kravene oppfylt med god margin av 11-åringen Yalda.

– I tillegg har vi risikoen for familiesplittelse — som er høyst reell — og en splittelse vil få grave konsekvenser for Yaldas omsorg – og helsesituasjon. Det viser ikke minst vitnemålene vi har hørt fra spesialister i dag, sier Humlen.

Han er også svært kritisk til UNEs øvrige grunner ril å gi avslag på oppholdstillatelse.

I vedtaket pekte UNE på det de mener er manglende samarbeidsvilje, og feilaktige opplysninger om sivil status og identitet.

– Det er feil på feil i vedtaket, og UNE har ikke klart å — etter mitt skjønn — klart å bevise noe av det de hevder, sier han.

Derfor krever han at vedtaket blir kjent ugyldig, og at det skal gis en midlertidig forføyning mot å sende ut familien.