I fjor løftet stortingsrepresentant for SV Torgeir Knag Fylkesnes debatten om Nord-Norgebanen i Stortinget, og ba samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om å svare for seg i saken.

– Vi ville legge press på ministeren, for å få han til å forholde seg til den utviklingen vi ser. Det blir mer og mer fart på veiene i Nord-Norge, og det er umulig å ta unna all trafikken med bare veier, sier Fylkesnes.

– Ingen vilje

Han mener regjeringen må tenke alternativt når det kommer til varetransport i fremtiden.

– Men statsråden er ikke villig til å se lenger enn 2–3 år fram i tid. Han er helt fastlåst i veiprosjektene. Det virker som om Solvik-Olsen tror at folk bare tenker på asfalt. Det er provoserende. De bruker penger i de store byene i sør, og avfeier oss med litt asfalt i nord, sier Fylkesnes.

Les også: Avsporer Nord-Norgebanen

Stortingsrepresentanten sier at det haster å komme i gang med arbeidet med jernbanenett i nord for å møte utviklingen i regionen.

– Men det er vanskelig å få regjeringen til å ta utfordringene i Nord-Norge på alvor. Det er her ressursene ligger, og Norges skjebne er knyttet til Nord-Norges utvikling. Det er helt utrolig at regjeringen ikke vil se litt fram i tid.

Kan miste arbeidsplasser

– Det blir umulig å møte fremtidsutviklingen i Nord-Norge uten jernbane. De utfordringene vi kommer til å måtte håndtere kan ikke løses med vei alene.

Fylkesnes sier at vi i verste fall vil miste arbeidsplasser hvis det ikke bygges jernbane i Nord-Norge.

Les også: Nord-Norgebanen må komme

– Fisken kommer til å gå ut av landsdelen, og vi vil tape arbeidsplasser. Vi kan bli en åker for andre aktører, sier Fylkesnes.

– Det haster med å få satt i gang arbeidet med jernbane i nord. Dette er ikke en drøm, men tøff realitet.