I helgen var Jeanette Nilsen på båttur på Tromsøysundet, og fikk plutselig god utsikt til Kystens Hus, fra en vinkel hun ikke hadde sett før.

Og det synet syntes hun ikke var særlig imponerende.

Støtte på Facebook

– Huset ser ikke så ille ut fra landsiden på øya, men når man ser det fra sundet ser det jo ut som et utbomba hus fra en krigssone, sier Nilsen til iTromsø.

Nilsen la ut bildet på Facebook-gruppa «Gamle Tromsø», som har over 11.000 medlemmer, søndag kveld. Til nå har innlegget hennes mer enn 200 likes og 300 kommentarer.

De aller fleste er enig med Nilsen.

Flere kommenterer at bygget bryter med resten av arkitekturen i området, og at det ødelegger kailinja.

– Ser ut som minnesmerke for storbrannen

Én skriver: «Byen e blitt ødelagt! Skura bygg finare enn det dær! Kanskje man må få i gang en underskrifts kampanje for og få revet jækelskapen!??»

En annen skriver: «Ser ut som et «minnesmerke» om storbrannen for nesten 50 aar siden, nemlig et utbrent kadaver av et bygg. Huff, huff, at det gaar an ???»

En annen igjen skriver: «Det er rett og slett for jævlig og vil stå som et monument over politisk unnfallenhet og «keiserens nye klær» i 100 år. Ser ut som en utbrent bunkers fra krigens dager, og kanskje verre enn det»

Arkitekturen et uttrykk for 2015

Arkitekten bak bygget, Tore Schjetlein i Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter, sier at folk må få mene hva de vil om bygget.

– Det er bestandig sånn at når det kommer noe nytt som ser annerledes ut, så kommer reaksjonene, sier Schjetlein.

Arkitekten sier at de tidlig tok et standpunkt om at huset skulle være mørkt, fordi det ville gli bedre inn i omgivelsene enn hvis de hadde valgt en lys farge.

– Gjennom farge- og formbruk ville vi at bygget skulle gli inn i resten av fasaderekka. Men samtidig ville vi at bygget skal være et uttrykk for den tida det er bygd i. Kystens Hus står på en viktig tomt i Tromsø, og vi ville at det skulle fremstå som noe nytt.

Schjetlein understreker at han syns det er bra ar folk engasjerer seg i byen sin:

– Det er alltid positivt at det blir debatt rundt et nytt bygg.