KALDSLETT (iTromsø): 17-åringen er tatt ut på Isbjørnprosjektet i regi av Norges Ishockeyforbund (se faktabok!). Hun er eneste spiller fra Tromsø som er tatt ut. Sørheim har allerede vært med på de to første samlingene, og i slutten av sommerferien møter hun igjen landets beste damespillere fra 16 til 18 år.

– Det er kjempegøy. Jeg har hatt som mål å komme med dit kjempelenge, forteller Sørheim til iTromsø.

– Veldig talentfull

– Hun er en veldig talentfull spiller, og er veldig lovende, sier Sørheims trener i Tromsø Hockey Chris Steele.

– Det er ikke helt landslagssamling, men en samling av dem de tror har muligheten. De to første samlingene har gått kjempefint, sier Sørheim.

At hun ble hockeyspiller er i det hele tatt tilfeldig. Volleyballaget hun spilte på ble lagt ned, og Sørheim dro i ishallen for å prøve seg med skøyter på beina.

Spilt i snaut fire år

Der lærte hun seg etter hvert å gå baklengs, og til slutt endte hun på ishockeytrening med damelaget. Snaut fire år senere «bor hun i ishallen», og går på ishockeylinja på Tromsdalen VGS. Forrige sesong scoret hun åtte mål og hadde fire målgivende i damenes 1.-divisjon, og til vinteren blir det etter alt å dømme eliteseriespill på 17-åringen.

– På U18-laget var vi mange spillere, og etter hvert ble jeg med på elitelaget. Vi (damelaget) hadde ingen motstandere, men trente sammen. Jeg kom meg opp dit, og siden det har jeg blitt bedre og bedre.

Særlig miljøet innad i damelaget får skryt av 17-åringen, selv om det er svært stor forskjell innad i laget. Keeper Gro Hauglid fylte 43 år i år, og kunne således vært Sørheims mor.

– Ja, hun kunne faktisk det, sier hun og tenker seg om.

– Men miljøet er så utrolig bra, og alle er gode venner. Dessuten er jeg vant til den store aldersforskjellen.

I Tromsø Hockey satses det på damene, og nylig ble det klart at Tromsø neste sesong trolig spiller i eliteserien. Men avstanden sørover er stor - både i kilometer og i nivå.

5.000 skudd

Stavanger, som tok NM-gull i fjor, har med tolv spillere på Isbjørnprosjektet. Fra klubbene i og rundt Oslo er det ni spillere. Da Sørheim kom på samling i juni hadde hun ikke vært på is siden den smeltet i Tromsø 1. mai. Da ble det litt knall og fall i starten, men etter hvert ble det fart på stålet.

– Målet er å bli mest mulig, og jeg har lyst til å spille på et lag der jeg ikke er den beste, der jeg har noe å jobbe mot, sier Sørheim.

Hun venter to-tre sekunder før hun fortsetter.

– Jeg har jo lyst til å flytte til Sverige, bare for å få opplevelsen av å spille der, og prøve meg mot dem. Men jeg kommer nok aldri til å gjøre det, sier hun og ler.

For å bli virkelig god i ishockey må en jobbe knallhardt, og Sørheim har akkurat innstillingen som skal til for å nå toppen. I garasjen på Kaldslett har hun rigget seg til med kølle, puck og mål. Der kan hun sikte, skyte og score - igjen, igjen og igjen. Men det skal mye til for å vippe 17-åringen av pinnen.

Hun er meget treffsikker, og mens iTromsø er på besøk ligger pucken i krysset omtrent på hvert eneste forsøk.

– I fjor skjøt jeg 5.000 skudd her på sommeren, sier hun.

– Hvem er forbildet ditt?

– «Zucca». Han er så liten, men har likevel blitt så god. han har vært til stor inspirasjon, sier hun.