– Det verste jeg vet er når folk sier til barn «nå kommer politiet og tar deg». Det er bare med på å gjøre at de blir redd for politiet, men vi er jo snill. Derfor er det flott med en slik dag hvor barn kan komme og se hva vi driver med, sier politibetjent Julian Rosalio Aloyseous (27).

Han bruker dagen på å vise fram politiutstyr til begeistra barn.

– Håndjernene og politijakkene er mest populær. Jeg var med på åpen dag her i fjor og det var så trivelig at jeg meldte meg frivillig i år igjen, sier han.

Anders Jenssen (6 ½) får prøve håndjernene.

FAMILIETUR: Sunniva (6), Anders Jenssen (6), Trine Tøllefsen (42) og Henrik Jenssen (10) har tatt seg turen til åpen dag. – Det er fint for barna og bli kjent med politiet på denne måten, og se at det ikke er noe skummelt, sier mamma til de to guttene, Trine Tøllefsen.

– Vi har vært og sett på arresten, hvor tyvene sitter. Jeg har lært masse, og politiet er flink og snill, sier han.

Justisminister

Justisminister Per-Willy Amundsen deltok også på arrangementet. Med seg hadde han rikelig med lovord til Troms politidistrikt.

– Troms politidistrikt er et av et av de aller beste i landet, og politidistriktet trekkes ofte fram som et eksempel for etterfølgelse. Å ha en slik åpen dag er en utmerket måte å la folk bli kjent med politiet. Norsk politi har skyhøy tillit i befolkningen, og det er viktig at politiet skal forsette å kunne gjøre en god jobb. Vi har et ekstremt bra politi i Norge, og siden regjeringen tiltrådte i 2013 har vi ansatt nesten 2000 politibetjenter, sier Amundsen.

Moro og alvor

POSITIVT: Justisminister Per-Willy Amundsen og politimester Ole B. Sæverud mener åpen dag er positivt for politiets omdømme, og kan være med å skape tillit.

Politimester Ole B. Sæverud forteller at det er en vellykket dag med besøk over all forventning. De har ikke gjort noen telling, men han anslår at flere hundre har besøkt. Justisministeren på sin side er overbevist om at minst tusen personer må ha tatt seg turen.

– Barna spør om alt mulig, og det er ikke nødvendigvis negativt for oss at barn forbinder politiet med boller, godteriklubber og brus. Det er viktig å menneskeliggjøre politiet. Vi kan ha verdens beste operative politi, med kort responstid. Men er vi ikke til stede hvor mennesker er, så forebygger vi ikke kriminalitet. Samtidig er det viktig at folk har respekt for politiet, sier Sæverud og fortsetter:

– Det er fint at folk kan se hva vi driver med. I garasjen er støynivået kjempehøyt, og barna er begeistret for å se politibiler og blålys. Men hvis går inn på arresten er det helt stille. Da slår alvoret inn. Det er noen barn som ikke tør å gå inn der, sier han.

LES SAKEN: Politimesteren frykter for beredskapen i nord (for abonnenter)

Ny politibil

Troms politidistrikt fikk lørdag også overlevert en ny politibil – en «Pelle politibil» barn kan sitte inne i. Lekebilen har stått hos bilforretningen Sulland bil i 28 år.

NY BIL: Tromsø politistasjon fikk seg lørdag en ny politibil. Her under den uhøytidelige åpningen med fungerende stasjonssjef, Anita Hermansen, justisminister Per-Willy Amundsen, sjåfør Nicolai Hansen (5) og politimester Ola B. Sæverud.

– Det er mange som har hatt lyst på bilen etter Sulland bil skiftet lokaler. Derfor er vi veldig glad for at vi var så heldig å få den, Pelle politibil er viktig for oss i politiet, og har gitt barn et forhold til politiet i årevis gjennom bøker og filmer, sier fungerende stasjonssjef Anita Hermansen.

Nicolai Hansen (5) fikk ta første «kjøretur» med den nye bilen, etter en prat med Anita Hermansen og justisminister Per-Willy Amundsen.

– Det var gøy. Jeg har også tatt fingeravtrykk og kjørt med tråbil i gymsalen. Det var artigst, sier Hansen som begynner i førsteklasse i år.

KJØRING: Gymsalen var åpen for tråbilkjøring for de minste. Politiet holdt fartskontroll. iTromsø erfarer at samtlige sjåfører holdt fartsgrensen og blåste grønt.