Surpomper er ofte bedre forhandlere, mer effektive beslutningstakere, har bedre språkforståelse og hukommelse, er flinkere til å overtale andre, og har samtidig mindre risiko for å få hjerteinfarkt.

Kynikere på sin side ligger an til å ha mer stabile ekteskap, større inntekter og leve lengre liv enn optimistene der ute skriver BBC.

Farlig optimisme

Om du trodde det lønnet seg å være positiv tok du nok snarlig feil. Forskere har funnet sammenheng mellom å være positivt innstilt til livet og det å være både lettlurt og egoistisk.

Ifølge BBC skal positivitet også komme med sideeffekter som gjør det mer sannsynlig at du drikker for mye, overspiser og praktiserer ubeskyttet sex.

Hører med mennesket evolusjon

For å finne ut hvorfor det finnes fordeler ved å være sur og gretten, må man langt tilbake i menneskets evolusjon, mener Matthijs Baas ved universitetet i Amsterdam.

Han har forsket i en årrekke på hvordan menneskehjernen og kroppen reagerer på sinne, og mener å ha funnet noen klare fordeler.

Klar for kamp

Når du blir sint fylles hjernen din med adrenalin, pulsen din og åndedrag frekvensen går opp, og blodtrykket ditt skyter i været. Forskere antar at kroppen reagerer slik for å forberede seg på fysisk aggresjon og kamp, men den psykologiske effekten kommer med andre fordeler.

Du blir mer motivert og tar mer effektive beslutninger. Når utbruddet ditt er ferdig, burde blodtrykket ditt normaliseres igjen og du føler deg rett og slett bedre.

– Sinne forbereder kroppen din veldig til å mobilisere ressurser. Det forteller deg at situasjonen du befinner deg i ikke er bra og gir deg den energien du trenger for å komme deg ut av det, forklarer Baas til BBC.

Helsefarlig å la være

Det å holde på sinne og frustrasjonen inne, er derimot direkte helsefarlig. Et studie fra 2010 så på 644 pasienter med hjerte og karsykdommer og i hvilken grad de uttrykte sinne i korrelasjon med sannsynligheten for å få et hjerteinfarkt over en 5–10 års periode.

Etter å ha sjekket alle de øvrige faktorene, kunne forskerne konkludere at det å være sint hadde ingenting å si, men det å undertrykke sinne kunne øke sjansen for et hjerteinfarkt med nesten tre ganger og gi kronisk høyt blodtrykk.

Så hvis noen klager på at du er grinete, så kan du møte dem med et stort smil og vite at du blir å leve lengre og bedre enn dem.