I år som i fjor og 28 år før det, er LOs sommerpatrulje på veien for å sikre at unge arbeidstakere og sommervikarer behandles bra på arbeidsplassene sine. Det har blitt en årlig tradisjon. En skulle tro at alt var på stell etter 29 år med fokus på unge arbeidstakeres rettigheter, men i følge ungdomssekretær Julie Wilhelmsen (også hun sommervikar) er det fremdeles behov for patruljen.

- Behovet er der fremdeles. Det er mange som ikke er klare over hva de har krav på, og vi får mange spørsmål. Behovet er absolutt tilstede, sier Wilhelmsen, som er på sin femte patrulje.

Uvitenhet

I følge Wilhelmsen er ikke det størte problemet ren utnytting fra arbeidsgivers side, men uvitenhet om hvilke lover og regler som gjelder. Øverst på sjekklisten står arbeidskontrakt med klart angitte rammer for arbeidet som utføres.

- For det meste er ting slik de skal være, men det er steder det mangler arbeidskontrakt. Da er arbeidstid og lønn usikret, og man kan få seg en overraskelse på lønningsdatoen. Det er jo ikke noe gøy å jobbe hele sommeren for så å oppdage at jobben ikke betaler det du trodde. Noen har ikke kontrakt som spesifiserer det de skal gjøre. Men de problemene vi kommer over er som regel uvitenhet fra arbeidsgivers side. Men vi har også kommet over tilfeller der ungdommene har blitt utnyttet. Det har vi heldigvis ikke sett så langt i år, så det er forbedring å spore. Det var det mer av før, så ting har blitt bedre. Jeg skulle ønske jeg kunne si at det var på grunn av oss, men ungdommen har blitt mer opplyst om egne rettigheter, sier ungdomssekretæren.

Vil overraske

Ungdomssekretæren forteller at også de fleste arbeidsgivere tar godt imot sommerpatruljen når den kommer, men ikke alltid.

- Det er enkelte som ikke vil ha oss inn i bedriften, og da får vi jo en god ide om at ikke alt er som det skal være.

Så langt har patruljen besøkt Harstad, Bardufoss og Sætermoen. Tromsø står for tur, men hun vil ikke si når.

- Nei, vi vil komme overraskende. Det er har vært tilfeller der arbeidsgiver har diktert ungdom i hva de skal si dersom vi dukker opp, og det ønsker vi ikke.