– Det kom som et stort og overveldende sjokk. Jeg er rett og slett rystet og ydmyk, og ser på dette som en stor ære, sier Magny Sørensen.

Hun er en av ti som er nominert til Årets tromsøværing etter at hun sto fram med sin sterke, og veldig private, historie om endometriose.

– Det var på mange måter vondt og flaut å dele min historie, jeg snakker jo om mitt underliv som blør, og det er jo ikke særlig flatterende. Men jeg angrer aldeles ikke på at jeg sto fram. Det er en for vanlig lidelse og et for viktig tema til at vi skal tie det i hjel, sier Magny og legger til:

– Mitt tilfelle er ikke unikt, det er så mange av oss, men man føler seg alene. Det er resultatet av å tie.

Du kan stemme på din favoritt slik:

  • Via SMS – se forklaring under hver av de nominerte. Kun én stemme per dag. Tjenesten koster 1 krone per SMS (+ evt. operatørkostnader).

  • Via avstemmingsboks (kun mulig for abonnenter).

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.

Å IKKE BLI TRODD: – Å få høre at smertene dine ikke er så ille som du tenker at de er, gjør noe med virkelighetsoppfatningen av egen kropp, sier Magny Sørensen. Foto: Ronald Johansen

– Ren manipulasjon

Endometriose rammer 5–10 prosent av alle kvinner, og er en tilstand der vev vokser seg tykt utenfor livmorhulen hver måned under menstruasjonen. Det er svært smertefullt og kan blant annet føre til ufrivillig barnløshet, kroniske bekkensmerter, utmattelse, smerter ved avføring, vannlating, samleie, eggløsning og menstruasjon.

Det tok 17 år, 17 år med voldsomme smerter og flere sykehusinnleggelser blant annet for å få blodoverføringer som følge av stort blodtap, før Magny fikk diagnosen. Hun opplevde å ikke bli trodd, ble fortalt at det bare var «menssmerter», at hun måtte tåle det.

– I 17 år følte jeg meg veldig ensom og alene i dette, og det var derfor veldig deilig å ha rett, ikke minst å få vite at man ikke var gal. Å få høre at smertene dine ikke er så ille som du tenker at de er, gjør noe med virkelighetsoppfatningen av egen kropp. Til slutt begynner man å sette spørsmålstegn ved hva man tenker og føler, og det er egentlig ganske sykt. I en annen setting ville dette blitt sett på som ren manipulasjon, sier Magny.

Forpliktet til å gå i kamp

Etter at hun sto fram med sin historie, har hun blitt kontaktet av kvinner fra hele landet som har takket henne, delt sine historier, som har grått og sagt at de trodde de var helt alene som å ha det slik.

Spesielt én historie gjorde det hele ekstra verdt det, og den kom fra ei kvinne som endelig opplevde å endelig bli trodd av legene etter at de hadde lest artikkelen om henne.

– Når jeg er så heldig å være så uheldig at jeg blør så masse at det kan bli et visuelt bilde som står i stil med de smertene endometriose fører til, så føler jeg meg nesten forpliktet til å gå i kamp for dem som kun har smertene, men ikke det visuelle.

Sykepleierstudent med null tiltro til helsevesenet

Magny er ambulansearbeider og sykepleierstudent. Samtidig forteller hun at hun har blitt feildiagnostisert så mange ganger og blitt behandlet så dårlig av noen leger, at hun fullstendig har mistet tiltro til helsevesenet.

– Hvordan påvirker dette deg i jobben din i helsevesenet?

– Det gjør nok at jeg ikke stoler blindt på hva legene sier, og at jeg har stor motivasjon til å være med på å kvalitetssikre arbeidet vi gjør. Og så føler jeg på et stort ansvar, spesielt ovenfor kvinnelige pasienter med samme type problematikk som meg, pasienter med ulevelige smerter men som ikke har synlige skader eller sår, sier Magny og legger til:

– Jeg vet hvor viktig det er å bli sett og trodd.

LEI: «På’an igjen», skriver Magny Sørensen på bildet, som er tatt fra en av mange sykehusinnleggelser. Foto: Privat

– Har kvinnen så lav valuta?

Som sykepleierstudent ble Magny sjokkert over hvor lite de lærer om kvinnehelse. Det er nesten lik null.

– Det er store hull i undervisningssystemet og samfunnet rundt dette, og det lider kvinnehelsen under. Helt ned i grunnskolen snakker man om mensen og seksualliv, men ikke om ulike plager som kan oppstå. Det er med på å bagatellisere og stigmatisere kvinnelige plager.

Hun syns det er forkastelig at økonomi trekkes fram som en av årsakene og begrunnelsene for at man ikke forsker mer på kvinner – i ett av verdens rikeste land.

– Jeg syns det er skremmende. Har kvinnen så lav valuta at man ikke kan prioritere adekvat helsetjeneste og tilbud til halve befolkningen?

«DESIGNET FOR SMERTE»:– Jeg spurte den mannlige legen om hvorfor han ikke hadde tilbydd meg smertestillende når han visste hvor vondt det kom til å gjøre, men da sa han bare at «kvinner er designet for å ha det vondt», sier Magny Sørensen. Foto: Ronald Johansen

«Kvinner er designet for å ha det vondt»

Og det er ikke bare mangelen på kunnskap om kvinnehelse som er problemet, mener Magny. Hele systemet er gjennomsyret av ubalansen. Magny forteller at hun har opplevd at leger har skrytt av henne for at hun har klart å ligge i ro under smertefulle undersøkelser som andre vrir seg i stolen under.

Det reagerer hun på.

– Jeg spurte den mannlige legen om hvorfor han ikke hadde tilbydd meg smertestillende når han visste hvor vondt det kom til å gjøre, men da sa han bare at «kvinner er designet for å ha det vondt». Sånt provoserer meg noe voldsomt. Det hadde aldri vært lov å gjøre noe sånt mot en mann. Vi har en lang vei å gå, sier Magny.

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.