TØNSVIKA: – Vi hadde aversjonskurs på gården i 15 år, men for tre–fire år siden sluttet vi med det, forteller sauebonden.

Årsaken er ifølge Carstens at hundeeiernes oppfatning av kurset ble feiltolket.

Hensikten borte

– I starten var det flest jakthunder som kom. De ønsket å ta kurset for at hundene skulle konsentrere seg om jakten den skulle brukes til, og ikke andre dyr. Men etter hvert kom det alle mulige hunder, forklarer hun, og fortsetter:

– Vi opplevde at mange av disse hundeeierne trodde de kunne bruke kurset som unnskyldning for å slippe hunden løs uten bånd. De forsvarte det med at de hadde strømmet hunden mot sau, og da var hensikten med kurset borte for vår del.

Blir sinte

Hun forteller om stadig flere useriøse hundeeiere som lar hunden løpe fritt til tross for at det er båndtvang og andre dyr i nærheten. Opp til flere ganger har sauene deres blitt drept av løse hunder.

– Bare i fjæra rett ved der vi bor ser vi folk som slipper hundene sine, selv om det er dyr og fugler i området. Når vi gir beskjed til dem, blir de sinte på oss og påstår at de har kontroll. Problemet er man aldri vet når en hund kan angripe, uansett hvor snill den er. Vi har også hatt folk som har sluppet hunder inn i beiteområdene våre for å trene dem på sauene, og det går rett og slett ikke an, sier bonden oppgitt.