RÅDHUSET: Tidlig denne uken ble det kjent at kommunen har inngått avtale med entreprenøren Siemens AS, som nå skal kartlegge 21 kommunale bygg for å komme opp med energibesparende tiltak. Målet er å spare nær seks millioner kroner i strømutgifter årlig, og kommunen regner med å bruke mellom 20 og 39 millioner kroner for å ruste opp 21 kommunale bygg.

– Entreprenøren har i sitt tilbud beregnet en reduksjon på 39 prosent i forhold til dagens strømforbruk. Om kommunen går inn for tiltakene som entreprenøren kommer fram til, så garanterer også entreprenøren for denne reduksjonen. Om det skulle vise seg at tiltakene alene ikke er nok, så betaler de mellomleddet. Uansett er det en svært gunstig avtale for kommunen, som garanterer årlig strømbesparelse på nesten seks millioner, sier enhetsleder Alf K. Arntzen i byggforvaltning i Tromsø kommune.

Bruker ikke mer penger

De 21 byggene som er med i prosjektet i første omgang, tilsvarer under en fjerdedel av kommunens totale bygningsmasse. Om strøminnsparingsprosjektet går bra, vil også andre bygg følge etter. Kommunen bruker totalt 35 millioner kroner i året på strøm, og investeringen går ikke utover dette, sier enhetslederen. Til tross for at investeringsgrensa på 39 millioner virker svimlende høy, er det mye penger å spare om få år, mener kommunen.

– Det er ingen reell økning i driftsutgifter. I stedet vil en stor andel av det vi i dag betaler til strømleverandøren, brukes på en oppgradering. Vi må altså ut med det samme beløpet de første seks årene, men etter det vil vi ha en ren nettobesparelse, sier Arntzen.

I tillegg vil kommunen få inn Enova-midler på 4–5 millioner for disse byggene, som ikke er tatt med i denne beregningen.

Tiltak klare til våren

Entreprenøren Siemens AS kartlegger nå de 21 byggene, og vil presentere komplett tiltaksplan i april/mai. Prosjektet må i siste instans godkjennes av kommunestyret neste vår. Erfaringer fra andre kommuner hvor dette prosjekter har blitt gjennomført, viser at det vil være i snitt 8–10 konkrete tiltak per bygg.

– Vi vet jo ikke ennå hvilke konkrete tiltak det er snakk om, men det kan være alt fra å skifte ut vinduer, etterisolering til oppgradering av styringssystemer, for eksempel ved at lyset slukkes automatisk ved hjelp av bevegelsessensorer. Hovedhensikten er å spare strøm, men dette gir også en oppgradering av byggene samt bedre inneklima for brukerne, sier Arntzen.