Natt til mandag 28. september kan du se en total måneformørkelse, som vil si at fullmånen kommer inn i skyggen fra jorda som står midt mellom sola og månen.

– Den får et blodrødt skjær, så du kan se en fullmåne som er rød. Det vises ikke så godt at månen er rød, men fra riktig retning kan du se at månen har kledd seg i rødt, sier astronom-entusiast Steinar Thorvaldsen.

God tid

Formørkelsen begynner klokken 03:07, og månen er totalformørket fra 04:11 til 05:24.

– Du har god tid til å se den, men det er jo midt på natta. Så enten må du være nattmenneske eller så må du bestemme deg for å ta en tur opp for å se formørkelsen, sier Thorvaldsen.

Denne månen kalles supermåne fordi månen befinner seg nærmest jorden i sin bane. I tillegg virker det som den er større på grunn av at den ligger lavt i horisonten. Neste gang en supermåne blir formørket er i 2033, så det er verdt å få med seg.

– Du må ha klar himmel mot sørvest, den vil stå cirka 10 grader over horisonten. Så jeg anbefaler å dra litt i høyden på Tromsøya og Tromsdalen, et sted hvor du har god sikt, sier Thorvaldsen.

Væravhengig

Været er avgjørende for at man skal få med seg dette fenomenet.

– Er det helt tett skydekke, vil det bli vanskelig. Men det varer i over en time, så det er ofte det kommer og går sprekker i skydekket. Det er spenning før alt sånt. Det er som en fotballkamp, det kan gå bra eller det kan gå elendig, sier han.

Foreløpig er det meldt overskyet natt til mandag.

– Det er mulighet for at det klarner opp natt til mandag, men det er litt lenge til så det er vanskelig å si helt sikkert. Mest sannsynlig vil det være skyet, men det er mulig at skydekket letner, sier meteorolog Jon Austerheim.

Utfordrende motiv

Et slikt fenomen kan være utfordrende å få gode foto av. Astronomentusiasten har noen tips til de som ønsker å ta gode bilder av formørkelsen.

– Du må ha stativ og helst en telelinse. For månen er ganske liten, så man må kunne forstørre den litt. Rundt fire sekunders eksponeringstid anbefales, for den er ganske svak når formørkelsen er full. Blodmånen krever lang eksponeringstid, sier Thorvaldsen.

Han er spent på å se om noen klarer å ta bilde av månen sammen med nordlys, noe han mener ingen har klart før.

foto
Her oppe vil Steinar Thorvaldsen følge med på måneformørkelsen gjennom hele natten. Foto: Nora Lervik
foto
Dette bildet er tatt under en måneformørkelse 21. desember 2010. Foto: Steinar Thorvaldsen