Interessen for å gå til Nordpolen har vært enorm, og nå skal det avgjøres hvem som får sjansen til å være med på NRK-serien ”Oppdrag Nansen”. Av de 650 som meldte seg på står det igjen 16 finalekandidater. Fire av dem får være med.

Ble overrasket

– Vi skal ha en samling med de 16 på Sognsvann i Oslo i helga. Da skal vi rett og slett velge ut de som greier seg best, basert på flere kriterier. Alle er toppmotiverte og kjempegode kandidater, sier produsent Håvard Gulldahl i NRK Troms.

Friluftskjendis Aleksander Gamme skal være programleder for ”Oppdrag Nansen”, mens polfarer Børge Ousland skal sørge for at ungdommene kommer seg trygt til og fra Nordpolen. Fjernsynsopptakene starter i løpet av høsten og over nyttår går ferden fra Tromsø og videre nordover.

– Vi har vært utrolig heldige at det har vært så stor interesse for å være med. Vi ble overrasket hvor mange tøffe unge det var. Nå har vi et luksusproblem fordi flere har klart testene enn vi trodde.

På ski til Nordpolen

Gulldahl påpeker imidlertid at de har en lang og krevende produksjon foran seg.

– Vi er nødt til å sette sammen et bra team. Vi får en vanskelig oppgave, men det er jobben vår. Det blir både artig og vanskelig.

De fire tenåringene skal delta på en vitenskapelig ekspedisjon for å undersøke hva som skjer når isen smelter og hvilke følger det får for deres generasjon. TV-opptakene skal skje i og rundt Tromsø, på Svalbard, på forskningsskipet ”Lance” og det hele toppes med skitur til Nordpol-punktet.

Til Paris

Men de fire tenåringene skal ikke bare kjempe mot is og kulde i TV-serien ”Oppdrag Nansen” som skal sendes på NRK Super i 2016 i ti episoder. De skal også delta på et klimatoppmøte hvor de skal legge fram en resolusjon.

– I april går turen til Nordpolen, men tenåringene skal også delta på klimatoppmøtet i Paris høsten 2015. For oss er Paris viktigere enn Nordpolen. Det de lærer på vei til Nordpolen er det som skal ta dem til Paris, sier Håvard Gulldahl.

Produsent Håvard Gulldahl er oveveldet over interssen for å være med på "Oppdrag Nansen". Foto: Bernt Olsen