GÅSVÆR: Helt siden 1800-tallet har man feiret kirkehelgen på Gåsvær utenfor Tromsø.

– Tradisjonen stammer fra den tiden man ikke hadde prest til stede under gravleggelser på høsten og vinteren, men i stedet holdt kirkehelg midt på sommeren med jordpåkastelser, forteller Jan Steinar Johansen, leder av Gåsvær kirkeforening.

Samlet inn 50.000 kroner

Kirkehelgens moderne form går derimot ut på at man samles på Gåsvær en gang i året, for å drikke kaffe og spise kaker. Det er også lagt opp til sosialt samvær og besøk på slektningers gravlunder.

– Vi fikk inn rundt 50.000 i inntekter fra salget i år, som går til vedlikehold av kirken. Dette går i hovedsak på dugnadsbasis, så alle pengene går til kirken, forteller Johansen.

ARRANGØR: Jan Steinar Johansen, leder av Gåsvær kirkeforening.

Stort oppmøte

Han anslår at rundt 250 mennesker tok turen ut til Gåsvær i løpet av søndag.

– Jeg er utrolig fornøyd med at så mange kommer innom for å støtte opp om Gåsvær. Veldig mange kommer fra Tromsø med båten fra Kvaløyvågen. Den er det BioMar som bidrar med, uten å ta noe penger for det. Det må jeg få rose dem for, sier Johansen.

Heldig med været

På den båten var blant annet Asle Johansen i Norsk Polarbefraktning, som var svært fornøyd med værforholdene under årets kirkehelg.

– Det har vært veldig fint, selv om skyene har dekket til solen til tider, forteller Johansen.

Skulle hatt flere

Han skulle egentlig frakte folk til Gåsvær i den tidligere redningsskøyten «Biskop Hvoslef», men dette lot seg ikke gjøre.

– Vi fikk dessverre for få påmeldinger, så derfor ble jeg med katamaranen fra BioMar istedenfor, forteller Johansen.

Gudstjenesten var for øvrig også et viktig punkt under årets kirkehelg. Her talte Mette Buvik fra Grønnåsen kirke.