Etter å ha hørt på Norske Arkitekters Landsforbunds foredrag om hvordan Tromsø kommune bør jobbe med planene om nordbyen, er ikke direktør for Næringsforeningen i tvil. Kommunen må selv vise vilje og starte prosessen.

– Det er spesielt viktig at vi får på plass rammene og infrastrukturen for at man skal få utviklet bydelen. Når ballen begynner å rulle får folk lyst til å investere i området, sier Nilsen til iTromsø.

Realistisk om 20 år

Han forteller at en eiendomsinvestor eller en utbygger har mye lettere for å hive inn penger i et område som viser utvikling.

– Det er få som bygger av ren entusiasme. De må se at det er noe som gir avkastning.

Nilsen forteller at det også blir en utfordring å få grunneierne til å gå for samme løsning når planene skal bestemmes.

– Det var noen bemerkninger i salen om enkelte områder skal saneres og at det blir storhusbebyggelse. Man må få gårdeierne til å gå i takt om man skal få til en utvikling, men det er en del ting og forutsetninger som må på plass før man kommer dit man ønsker, sier Nilsen, som ikke tror at planene har blitt en realitet før om 20 år.

Må ha investorer

– Arkitektene har laget et mulighetsbilde for oss. Nå er det opp til kommunen å jobbe inn realismen i prosjektet, og ikke minst vise hvordan man får inn pengene. Kommunen må rett og slett ta grep og forplikte seg rent økonomisk. Vi trenger investorer for å realisere praktbyggene om grøntområdene som planlegges, sier Nilsen.