Norske Arkitekters Landsforening presenterte torsdag sine beste råd og forslag for å få en triveligere og mindre bilbasert nordby. Blant annet snakker man om å lage flere grøntområder og bygge boliger sammen med bedrifter og kafeer.

– Jeg synes det er et veldig gode råd. Vi må ta ansvar for byutvikling og å planlegge byen på en god måte. Vi må bruke ressurser på å lage gode, helhetlige planer, som tar utgangspunkt i funksjoner, bruk og folks behov, sier Ramberg, som understreker at kommunen må ha en bedre gjennomføringsstrategier og en bedre plandisiplin.

Spennende

Komitélederen benytter anledningen til å skryte av byutviklingssjefens arbeid i prosessen, og mener planene er kjempespennende for byen. Nå gjenstår det bare at planene blir en realitet.

– Jeg håper Nordbyen kan bli et eksempel på en meget god og ambisiøs prosess fra kommunen sin side – der vi også følger opp med å gjennomføre det vi planla, sier Ramberg.

Og «ambisiøst» er definitivt ordet for forslagene som NAL kom med. Store boligblokker, et lokk over tunnelinnslaget i Hansjordnesbukta og en helt ny infrastruktur for bilister, slik at det skal bli enklere for myke trafikanter å ferdes i nordbyen.

– Det er lett, som kommunepolitiker, å bli fristet til kun å bruke penger på de helt akutte problemstillingene. For vi må alltid bruke de store pengene på omsorg og skolesektor. Men dersom vi glemmer å prioritere byutvikling, da har vi sviktet som politikere. Det koster, og vi har ikke råd til å la være.

Utdatert sentrumsplan

– Sentrumsplanen er utdatert. Vi ser at den ikke svarer på dagens utfordringer, og da må vi ta oss råd til å lage en ny plan. Finne de gode fellesløsningene, sikre en levelig by og et levende sentrum. Lage en plan for hvordan flere mennesker skal leve gode liv sammen på et konsentrert område.

– Hva mener du om Næringslivsforeningas oppfordring om at kommunen må ta de første store grepene om noe skal realiseres?

– Det er et godt innspill fra Næringslivsforeninga som vi skal snakke mer om. Det eneste som vil begrense oss her er ressurser, ikke vilje. Men vi har ikke råd til å la være å lage gode planer og gjennomføringsstrategier for byen vår, sier Ramberg.

– Hvor gjennomførbare vil du si at forslagene er?

– I aller høyeste grad dersom vi er mange som trekker i samme retning, sier Ramberg, som ikke vil si noe om tidsaspektet for planene.