Brage Sollund er leder for kommunens helse- og omsorgskomité. Han forteller at han for en stund siden foreslo at det skulle utarbeides en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

– Jeg ble fortalt at dette allerede sto på agendaen, og tenkte at forslaget mitt like godt kunne inngå i denne planen. Nå skal planen være ferdig utarbeidet, men jeg mener den er uferdig. I planen fokuseres det nemlig utelukkende på islamsk ekstremisme, og høyreekstremisme står det ingenting om. Det er et problem, og jeg håper virkelig at vi kan avvente med å vedta planen til den har gjennomgått nødvendige endringer.

Trusselbildet

Marta Hofsøy (Ap) synes det er merkelig at høyreekstremisme ikke har fått en plass i handlingsplanen.

– Hvis man ser på hvordan radikalisme og ekstremisme har truet Norge historisk sett, er det jo helt klart høyreekstremisme som har vært den største trusselen. Dersom man sjekker kommentarfeltet i en hvilken som helst nettavis, er det heller ikke vanskelig å se at høyreekstreme holdninger er svært utbredt. Dette er holdninger som må bekjempes, og det er både naturlig og nødvendig å ta for seg dette i handlingsplanen.

– Må stå sammen

Sollund understreker at han ikke mener planen er dårlig, men at den er mangelfull.

– PST melder om at radikale islamister er en reell trussel, og jeg er helt enig i at dette skal tas opp i handlingsplanen. Problemet er bare at man ikke burde sette islamsk ekstremisme og høyreekstremisme opp mot hverandre, for da kommer man inn i en negativ spiral.

Han får støtte av Hofsøy, som mener det er et stort behov for tverrpolitisk enighet når en slik handlingsplan skal utarbeides og tiltak iverksettes.

– Dette handler om at politikerne, uavhengig av hvilket parti de tilhører, må stå sammen i kampen mot ekstremisme. Da nytter det ikke å ha et ensidig fokus. Jeg håper vi blir møtt med en åpen holdning i kommunestyret, og at det åpnes for flere innspill.

Vil ha enighet

Anna Amdal Fyhn (H) er enig med Sollund og Hofsøy i at tverrpolitisk enighet er en nødvendighet når det kommer til handlingsplanen mot radikalisering.

– Jeg mener at alt som kan bidra til å gjøre handlingsplanen bedre, er helt flott. Tromsø kommune legger mye arbeid i å lage en handlingsveileder som skal gi opplyse folk om hva de skal se etter, hvem de kan snakke med og hvor de kan dele sine observasjoner. Dette arbeidet mot ekstremisme er svært viktig. Dersom det kan styrke arbeidet å ta med nye punkter om høyreekstremisme i planen, er det helt greit for meg.

ENIG: Anna Amdal Fyhn (H) stiller seg positivt til å utvide handlingsplanen til å omfatte tiltak mot høyreekstremisme. Foto: iTromsø Foto: Øystein Falck