Da Rødts Jens Ingvald Olsen og Frps Anni Skogman møttes til debatt på Solid, ble det raskt amper stemning mellom de to ordførerkandidatene. Særlig varmt ble det da Syria-krisen skulle debatteres.

Skam

Skogman har nemlig ingen tro på at folk i Tromsø er villige til å bosette flyktninger som kommer til byen.

– Nå kommer det nok mye buing, men det har blitt en trend å si at vi skal hjelpe. Men veldig mange prater, og ikke fullt så mange gjør noe. Jeg skulle likt å se den tromsøværingen som stiller seg klar til å bosette 2–3 flyktninger hjemme hos seg selv.

Olsen reagerer sterkt på at Skogman tviler på folks evne til å vise medmenneskelighet.

– Folk drukner i tusentall i Middelhavet, og så sier Frp at folk hjelper og viser solidaritet bare for å være politisk korrekt. Det er hårreisende. Jeg håper virkelig at partiet fortsetter nedturen, og aldri kommer opp på de tallene som de har hatt i kommunestyret hittil. Det er en skam, tordner han.

– Hjelpe der de er

Skogman mener det brukes for mye tid på å diskutere nøyaktig hvor mange flyktninger som skal hjelpes. Hun vil heller fokusere på hvordan de skal hjelpes.

– Gir vi dem penger der de er, slipper de å dra i båter over havet.

Hun trekker fram tromsøværingene som allerede står i boligkø, og mener at en strøm av flyktninger vil gjøre boligsituasjonen enda vanskeligere.

– Jeg synes det er vanvittig og vondt å tenke på de 300 tromsøværingene som står uten bolig. Vi skal hjelpe flyktningene også, men vi skal hjelpe på en lur måte. For de samme pengene vi bruker her kan vi hjelpe en million flyktninger i Syria.

– De åpnet dørene

Olsen på sin side er klar i talen. Vi må ta imot flyktningene med åpne armer.

– Vi har nylig hatt 70- årsmarkeringa for evakueringen av Finnmark. Foreldrene mine og søstera mi var noen av dem som ble evakuert hit til Tromsø i november 1944. Mormoren min var også med, men hun fikk koldbrann og døde i ei hule på tur til Tromsø, forteller Olsen, og fortsetter:

– Da kom det 50 000 mennesker og de ble tatt imot av både kirka og privatpersoner. Tromsøværingene åpnet dørene sine og tok vare på disse flyktningene.

Skogman sier hun synes det er trist å høre om Olsens familie, men mener man ikke kan drive dagens politikk på bakgrunn av det.

– Vi snakker om andre verdenskrig, og hva gjorde nordmenn da? Jo, de dro til Sverige, sitt eget nærområde. Og da var det greit.

– Ja, og situasjonen i dag er langt verre enn under evakueringen av Finnmark. I tillegg drar flyktningene fra Syria til Libanon også. Libanon har tatt imot langt flere flyktninger enn vesten, kontrer Olsen.

foto
Foto: Eline Tylden