– Studentboliger til alle er viktig. Det betyr masse for rekrutteringen av både nasjonale og internasjonale studenter, og det har mye å si for ryktet til studentbyen Tromsø, sier Johannes Utvåg, styreleder i Norges arktiske studentsamskipnad.

Håpefull søker

Første byggetrinn på Dramsveien Panorama studentby er nylig «avduket» etter fjerningen av stillas og presenninger. De to blokkene på åtte og ti etasjer øverst i byggefeltet vil gi plass til i alt 240 studenter fordelt på hybler og toromsleiligheter.

MILJØVENNLIG: Utbyggingssjef Leif Tore Hansen (fra venstre), Ingrid Beate Øpstad Fredriksen og Johannes Utvåg i trappeoppgangen som er kledd med tre.

Møbler og innredning er ikke kommet på plass ennå, men det er allerede mulig å danne seg et inntrykk av hvordan det kommer til å bli for studentene som får bo her. Én av søkerne er Ingrid Beate Øpstad Fredriksen. Etter at hun kom til Tromsø i fjor høst, måtte hun ta til takke med midlertidige brakker i Breivika,. Nå håper hun å bli blant de heldige som kan flytte inn i en helt ny studentby.

– Det er kjekt å bo sammen med andre. Dette blir en fin mulighet til å finne seg nye venner, og det kan bli en fin gjeng som bor her, sier hun, og skuer utover byen fra stuevinduet i åttende etasje.

STUDENTBOLIGER: De to øverste blokkene er innflyttingsklare i august, nedenfor er byggingen av to nye blokker allerede i gang.

Naturlig møteplass

De 15 studenthyblene i etasjen er hver på rundt 15 kvadratmeter inkludert bad. I den ene enden av etasjen er det felles stue, mens det i andre enden er felles kjøkken. Med kjøkkenbord og stoler, sofa, bord og benk på plass, vil mulighetene for sosial omgang med andre studenter ligge godt til rette i fellesarealene.

– Det blir ikke så skummelt lenger når man har spist sammen. Det er en fordel med mer åpne løsninger, da blir man tvunget til å si hei eller god morgen til hverandre, sier Fredriksen, og får støtte fra studentkollega Johannes Utvåg.

– Dette blir en naturlig møteplass.

Samskipnaden har så langt registrert 384 søkere til de 200 boenhetene. Leieprisen for en hybel vil ligge på mellom 4.600 og 4.800.

– Det er overraskende billig i forhold til standarden, sier Fredriksen.

Nærmer seg halvparten

Direktør Hans Petter Kvaal i Norges arktiske studentsamskipnad mener de nye studentboligene vil dempe presset på det private leiemarkedet.

– Dette blir et flott løft for byen og regionen, og bidra til å fjerne de useriøse utleierne. De nye studentboligene vi merkes i boligmarkedet.

PARLEILIGHET: Ingrid Beate Øpstad Fredriksen (fra venstre), Johannes Utvåg, Hans Petter Kvaal og Leif Tore Hansen i en av de 72 parleilighetene i første byggetrinn.

Byggetrinn to av Dramsveien Panorama studentby er allerede i gang. Når de neste 230 studentboligene kan tas i bruk i august 2017, blir det Tromsøs største studentby.

– Fullt utbygd er det plass til over 1.000 studentboliger, vi nærmer oss 50 prosent, sier Kvaal.

28.000,- kvadratmeteren

Studentbyen bygges i såkalt passivhusstandard, som betyr at energiforbruket ligger på en fjerdedel av normalt forbruk. Valg av materialer er også gjort ut ifra et perspektiv om fra «vugge til grav». Totalkostnadene for de fire blokkene som bygges blir på vel 400 millioner kroner.

– Kvadratmeterprisen per hybel er på 28.000 kroner. Til den prisen får vi meget god standard. Vi får 300.000 kroner i støtte fra Kunnskapsdepartementet per hybel, mens totalkostnaden ligger på 800.000 kroner, sier eiendomssjef Leif Tore Hansen i studentsamskipnaden.