I en debatt om arbeidsledigheten i landet på Dagsnytt 18 på NRK tok arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til ordet for at folk må belage seg på å flytte eller pendle for å få seg jobb der det er behov. I et forsøk på en spøkefull kommentar uttalte hun:

«Jeg var i Tromsø forrige uke, og det er jo en by det er verdt å bo i en liten stund, men kanskje ikke resten av livet»

Avslørende

Uttalelsen blir dårlig mottatt hos stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som deltok i debatten.

– Jeg mener det er en ganske avslørende kommentar. Den viser ganske stygge fordommer, antakeligvis fra et menneske som har reist lite i eget land og bodd i Oslo hele livet, sier Fylkesnes.

Destruktiv minister

– Med den type holdninger er hun destruktiv. Hun sier det ikke er verdt å være hele livet i Tromsø, men selv har hun åpenbart kun vært her på et par møter. Videre forslår hun at man kan pendle til nord. Hvis det er noe vi skal unngå så er det at Nord-Norge blir et plattformsamfunn. Jeg finner bare feil i måten hun tenker på, sier Fylkenes.

Ignoranse

foto
FORBANNET: Torgeir Knag Fylkenes (SV) er lynende forbannet over uttalelsene til arbeidsministeren. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Vitner dette om Oslo-arroganse?

– Dette er Oslo-ignoranse. På Oslos vestkant vet de ekstremt lite om eget land, og så tror de at det går an å holde på på denne måten. Min oppfordring til ministeren, er at hun bør flytte ut av Oslo og bli kjent med sitt eget land når hun er ferdig som minister neste høst.

– Tromsø er en urban og pulserende by, og en av Nordens mest interessante byer. Ministeren fremstiller det som om Tromsø er plassen du må flytte om du ikke får jobb på Vestlandet eller i Oslo. Hun skaper et bilde av Nord-Norge som er helt bak mål, sier Fylkesnes.

– En hån

Byrådsleder Kristin Røymo blir synlig rasende når hun hører arbeidsministerens uttalelser.

– Det er en hån mot alle de som lever og bor i Tromsø og Nord-Norge, sier Røymo.

foto
OPPRØRT: Byrådsleder Kristin Røymo mener uttalelsen er en hån mot Nord-Norge. Foto: Trond Tomassen

Hun har lite til overs for ministerens uttalelser.

– Det er skremmende at vi har en arbeidsminister som ikke tror på den landsdelen der det skapes mest verdier. Vi er i voldsom vekst, og Tromsø er en fantastisk by å bo og leve i. Jeg lurer oppriktig talt på hva ministeren mener med den uttalelsen. Det er trist at vi har en minister som ikke ser verdien av Nord-Norge, og jeg håper innstendig at det ikke er representativt for regjeringen, tordner byrådslederen.

iTromsø har ikke klart å få tak i arbeidsminister Anniken Hauglie, men venter på svar fra presseavdelingen i Arbeidsdepartementet.