De siste ukene har det vært mulig å gi forhåndsstemmer i kommune- og fylkestingsvalget på Nerstranda senter i sentrum.

Politiske reklamekampanjer har imidlertid skapt bryderier for valgsekretariatet i kommunen og senterledelsen.

En sentralt bestilt – og betalt – kampanje for Høyre ble vist på en stor reklameskjerm i senterets første etasje – like ved siden av der stemmegivningen foregikk.

Ikke tillatt

– Det er i utgangspunktet ikke tillatt med politisk reklame i allmenne valglokaler. Velgeren skal ikke bli utsatt for politiske budskap når han eller hun skal stemme, sier enhetsleder på Servicetorget – og ansvarlig for kommunens valgsekretariet, Marlene Uvsløkk.

Flere velgere tok derfor kontakt med kommunen for å påpeke at det ble kjørt politisk reklame like i nærheten av stemmeurnene.

– Vi fikk melding om dette og tok opp saken med senterledelsen. Etter det vi har fått beskjed om så var det ikke mulig å få stanset kampanjen, og vi var derfor nødt til å løse saken på annen måte, sier Uvsløkk.

Flyttet urnene, men ...

Stemmeurnene ble derfor flyttet opp i tredje etasje på senteret for å unngå å havne i blikkfanget til velgerne.

– Vi sjekket saken med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, diskuterte med deres jurister og fikk godkjenning for å flytte urnene til en annen etasje enn der den politiske reklamen var synlig, sier Uvsløkk.

Da iTromsø er innom Nerstranda senter like før stemmegivningen stenger er det imidlertid to ting som er slående.

Les også: – Klar for skifte

Fortsatt reklame

Like bak valgpersonellet blikker nemlig Arbeiderpartiets Kristin Røymo ned på valgurnene – med et ønske om å «bygge Tromsø». Og går man rundt rekkverket til andre siden av lysgården så er det tre Høyre-politikere som på sin side mener seg å ha de beste politiske løsningene.

– Man ser at det også her er reklame, selv om vi fikk beskjed om at det skulle være «reklamefritt», sier Uvsløkk.

Hun har sendt iTromsøs bilde til KMD som i løpet av formiddagen i morgen vil vurdere om dette er i strid med valgloven mht. ordensregler.

– Dersom det er i strid med loven så vil vi ikke åpne forhåndsstemmemottaket. For øvrig er det siste dagen i morgen med forhåndsstemmemottak på Nerstranda, avslutter hun.

Fra sentralt hold i Steen og Strøm-kjeden, opplyser direktør for kjøpesenterledelse i Steen & Strøm, Torgeir Kjos Sørensen, at det er viktig for dem å legge til rette for at deres lokaler kan brukes som valglokaler.

- Men det får være opp til dem som har ansvaret for valget i hver enkelt kommune å avgjøre egnetheten av lokalene i henhold til valgloven og aktuelle forskrifter, sier han.

Ga tidlig beskjed

Senterleder ved Nerstranda, Veronica Evertsen, forklarer hun informerte kommunen om reklamen i god tid før stemmegivningen startet.

- Vår rolle er å tilrettelegge og stille våre lokaler til disposisjon, og jeg mener vi har vært ryddige i denne situasjonen. Tromsø kommune fikk informasjon fra meg på et tidlig tidspunkt om at det kunne forekomme politisk reklame i lokalene. Det ga jeg beskjed om for over en uke siden - noe jeg anser som god tid i forveien, sier Evertsen.

Hun presiserer at senterledelsen aldri har gitt løfter om at det ikke skal være politisk reklame på Nerstranda.

- Vi har derimot sagt at vi ikke skal ha politiske stands her mens forhåndsstemmingen pågår. Jeg synes det er veldig fint at vi kan være med på å gjøre forhåndsstemmingen tilgjengelig for flere. Nå er det opp til kommunen å avgjøre om det vil la seg gjøre å fortsette forhåndsstemmingen fra Nerstranda, sier senterlederen.

Les også: Én million mennesker har besøkt Nerstranda i år

Styrer ikke reklamen

Evertsen forklarer at reklameskiltene inne på senteret er nasjonale, og at det derfor ikke er noe som senterledelsen ved Nerstranda kan styre.

- Det er ikke vi som selger denne reklamen - det er JCDeaux som nasjonalt står for reklamesalg på digitale flater. Vi får heller ingen sendeplan over hvilken reklame som kommer. For alt jeg vet kan det være Tine Yoghurt på skiltene.

- Da vi så de politiske reklamene flyttet vi stemmegivningen fra første til tredje etasje for å fjerne den lengst mulig unna reklamene. Men så dukker Røymo opp på en reklame der også, legger hun til.

Evertsen understreker at så lenge senteret ikke har solgt reklamen, og heller ikke har holdt tilbake informasjon om reklameskiltene, er det opp til kommunen å avgjøre hva som skal skje med stemmegivningen på Nerstranda.

HØYRE-PR: To byråder og en ordførerkandidat fra Høyre gjør reklame for sin politikk like i nærheten av kommunens stemmeurner. Foto: Christer Pedersen
VALGLOKALE: Det har vært mulig å forhåndsstemme i kommunevalget på Nerstranda.