Tromsø Arctic Pride 2016 er i gang, og på første dagen deles Homofrydprisen ut. Prisen deles ut til personer, organisasjoner, en etat eller en bedrift som gjennom tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene bedre for skeive i Tromsø.

I år tildeles prisen seksjonsoverlege på Seksjon for infeksjonsmedisin på UNN i Tromsø, Vegard Skogen. I en pressemelding opplyser Tromsø Arctic Pride at han får prisen for sitt mangeårige engasjement for å sikre skeive et trygt helsetilbud.

foto
Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen, sammen med vinner av Homofrydprisen, Vegard Skogen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Uredd

Juryen, som er styret i Arctic Pride, begrunner tildelingen med at Skogen i mange år har gått langt ut over det man kan forvente for skeive personer som er rammet av HIV. De utdyper at Skogen i dag er en av landets fremste eksperter på HIV-infeksjon og Aids.

– Gjennom flere år har Vegard Skogen vært en uredd stemme for skeive som lever med HIV-viruset. Han har alltid møtt sine pasienter med stor respekt og omtanke. Hans direkte væremåte skaper trygghet hos pasientene og han gir rikelig med viktig informasjon, står det i begrunnelsen.

Arbeid i Russland

– Det er en stor glede å dele ut denne æresbevisningen til en sann ildsjel. Det er ikke veldig ofte at mennesker rammet av HIV-infeksjonen blir møtt med den varmen, omtanken og respekten som Skogen utviser. Derfor er det helt naturlig å gi denne prisen til ham, sier festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

foto
UREDD STEMME: Vegard Skogen tildeles årets Homofrydpris. Juryen begrunner tildelingen blant annet med hans uredde stemme for skeive som lever med HIV-viruset.

I tillegg til arbeidet i Nord-Norge, har Skogen også gjort det Fredriksen betegner som enestående arbeid i Nordvest-Russland i forhold til HIV-positive i den regionen.

– Her jobber Skogen under til dels håpløse forhold, men han gjør en uvurderlig innsats. Forholdene i Russland for skeive, og for HIV-positive i særdeleshet, er forferdelige. Men det stopper heldigvis ikke Skogen, sier Fredriksen.

Overrasket

Prisen ble delt ut under åpningen av kunstutstillingen "Mangfold og identitet" på Tvibit mandag.

- Jeg trodde jeg skulle komme hit og prate om mitt arbeid i Russland, så dette var en stor overraskelse, sier Skogen til iTromsø.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å få prisen, sier han.

Til tross for at man har kommet langt innen HIV, så mener Skogen at det fortsatt er mye stigmatisering knyttet til viruset.

- Nå er det slik at HIV ikke lenger er smittsomt dersom man får behandling. Dermed er det stusselig at dem som er smittet skal være redd for å stå fram, sier han.