I fjor vedtok Ap, SV, Sp Venstre og KrF å innføre en eksportavgift på oppdrettsnæringa, men regjeringa mente en eksportavgift ville være i strid med EFTA-konvensjonen.

Regjeringsforslag

Da SV tok opp skattlegging av oppdrettsnæringa på nytt tidligere i år, la regjeringa fram et forslag om å sette ned et utvalg som skal utarbeide en Norsk offentlig utredning (NOU) om å eventuelt innføre en slik avgift. Nå får regjeringas forslag flertall, på bekostning av SVs forslag om å innføre en slik avgift uten en omfattende utredning først.

Det får SVs Torgeir Knag Fylkesnes til å se rødt.

– Dette er et knefall for oppdrettslobbyen. KrF og Ap har begge gitt etter for den enorme lobbyeringen de siste ukene, og for Nord-Norge er det snakk om et tap på mange hundre millioner kroner. I tillegg er det lagt inn flere begrensninger og føringer til utvalget som skal legge fram NOU-en, som legger begrensninger på hva de kan foreslå, sier han.

– Jeg er sur og forbannet

På spørsmål om han er skuffet svarer Fylkesnes kontant.

– Nei, det er verre enn som så. Jeg er sur og forbannet. Det er mange lutfattige kystkommuner hvor unger ikke går på SFO, samtidig som oppdrettsnæringa tjener stort i samme pengene sendes sørover, sier Fylkesnes.

Ap vil ha avgift

Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) avfeier kritikken og anklagene fra Fylkesnes.

– For Arbeiderpartiet er det veldig viktig å få sikret kommunene stabile inntekter fra oppdrettsnæringa. Men det skal være en langsiktig og langvarig ordning som ikke skal true små aktører eller ramme på en uheldig måte når det er perioder med mindre overskudd enn det er i dag. Derfor må det gjøres på en ordentlig måte.

AVGIFT: Martin Henriksen (Ap) vil ha en utredning før de innfører en avgift på oppdrettsnæringa.

Han himler med øynene over SVs anklager om å ha gitt etter for lakselobbyen.

– Det er bare tøv. Vi har lyttet til kystkommunene og jobber for å gi de større inntekter. For oss er ikke dette et spørsmål om vi skal skattlegge dem, men på hvilke måte, formaner Henriksen.