Tromsø Orkesterforenings Janitsjarkorps åpnet fredsmarkeringen og minnehøytideligheten over krigens ofre på Rambergan klokken 09.00 i morges med tonene til ”Gud signe vårt dyre fedreland”.

Les alt om 17. mai her!

Hilsningstale til Kongen

Byrådsleder Kristin Røymo holdt hilsningstale til kongen.

- Gratulerer med dagen fra Tromsø, Kong Harald! I dag feirer vi frihet og fellesskap. Vi hedrer de som har gitt livet sitt for dette fellessskapet og denne tryggheten. Motstandsfolk og soldater som er i operasjoner i utlandet. Under andre verdenskrig og den dag i dag, sier Røymo.

Byoverhode hadde et budskap om felleskap i sin tale.

- I Tromsø så feirer vi sammen, og her i denne byen snakker vi norsk og vi snakker samisk. Vi snakker arabisk og vi snakker urdu. Vi er et stort fellesskap, sier hun.

- For alt vi har og alt vi er

Atle Sætaberget er nestkommanderende i sambandsbataljonen i Brigade Nord. Han holdt en tale og la ned en krans ved monumentet på Rambergan.

- Vi må ikke ta for gitt den tryggheten vi har her nord på et fjellknaus ute mot havet. Derfor hedrer vi alle som har gitt livene sine i krig. For alt vi har og alt vi er, sier Sætaberget i talen.

Bestilt godt vær

17. mai general Eva Lockertsen Stenvold synes markeringen på Rambergan er en god tradisjon.

- Denne markeringen har vi hatt i årevis. Jeg har bestilt godvær, så hvis det kommer blir det bra. Vi har startet forberedelsene til 17. mai helt siden januar. Nå gleder jeg meg til å feire og ta del i tradisjonene, sier Lockertsen Stenvold.

Både Lockertsen Stenvold og Røymo er stolt av flaggborgen til Gyllenborg skole.

- Hvert år er det en debatt i landet om hvilket flagg man kan bære på 17. mai. Det har heldigvis aldri vært aktuelt i Tromsø, for vi har en flott flaggborg hos Gyllenborg skole i toget, sier de.