De tre elevene på Langnes skole var blant flere hundre elever som i høst deltok i konkurransen «Prosjekt Fantasi». Målet for konkurransen er å inspirere barn og unge til å bruke fantasien og finne opp fremtidens oppfinnelser.

Som iTromsø har skrevet tidligere er 20 vinnere i Nord-Norge, de fleste fra Tromsø, plukket ut til den nasjonale finalen neste år. 15-åringene Maja Bang, Helene Seglsten og Halvdan Lein-Mathisen drodlet ideer på skolen da de kom på den helt spesielle oppfinnelsen.

Buss til vanns

– Vi ramset opp en masse ideer før vi kom på ubuss. Så begynte vi å reflektere over hva ubussen kunne brukes til. Det har ingen laget før, og det hørtes spennende ut, forteller Maja, Helene og Halvdan.

Debatten om det skal bygges ny bru eller tunnel mellom Tromsøya og Kvaløya, og hvor den skal ligge, har rast i hele høst. 15-åringene mener å ha funnet fremtidens løsning, nemlig havets svar på buss – ubuss. Ideen er en videreutvikling av ubåten.

– Ubussen er en buss som kan kjøre under vann som en ubåt, men frakter passasjerer. Et stort og vanskelig problem her i Tromsø er all belastningen på Kvaløya-forbindelsen og Giæverbukta. Kommunen vil lage en ny bru eller tunnel, men hvor skal den gå? Med ubussen har du ikke dette problemet. Kommunen kan bare skaffe noen ubusser som kan frakte passasjerer mellom Kvaløya og Tromsø. Ubussen er ganske fantastisk, skriver de tre elevene i beskrivelsen sin om ubussen.

Ikke umulig

For Maja er det viktig at tunnelen ikke kommer i konflikt med rideskolen, ettersom en av de foreslåtte traseene ligger der.

– Jeg vil ikke at tunnelen kommer ved rideskolen.

Ubussen skal kunne gå på miljøvennlig drivstoff. Om det blir mais eller søppel, vil bare fremtiden vise. Ubussen skal kunne hente og sette av passasjerer på utvalgte kaier.

Pedaler i gulvet skal gjøre det mulig for passasjerene å hjelpe til med farten. 15-åringene er ikke tvil om at oppfinnelsen lar seg realisere en gang i fremtiden.

– Når det finnes ubåter så er det sikkert mulig å lage ubuss, som kan flyte under vann med propell. Da vil passasjerene kunne se under vann samtidig som de tar ubussen, sier Maja.

Smike og mat

Vær og vind setter rett som det er en stopper for trafikken over brua til Kvaløya. Med en ubuss i rutetrafikk er ikke været noe problem.

– Ubussen kan gå, uansett vær, forteller Halvdan.

Om det blir flere oppfinnelser i framtida, vet de ikke, men det inngår ikke i fremtidsplanene de har.

– Det var artig å jobbe med ubussen, men jeg skal satse på sminke og styling, sier Maja.

– Jeg hadde først tenkt på elektro, men nå vil jeg bli kokk, sier Helene.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå, sier Halvdan.

foto
IDÉSKISSE: Denne skissen forklarer hvordan de tre oppfinnerne tenker seg at ubussen skal fungere.